Cadeautjes

Geven n Het lijkt erop dat het tijd is voor cadeautjes: de aanbiedingen vliegen je om de oren! Er is bovendien een goedheiligman die hierin grossiert. Met een aantal Pieten samen deelt hij ruimhartig uit.

Nu wil het geval in de eerste plaats dat ik Piet heet, dus ik voel mij thuis bij zoveel vrolijke makkers die de kinderziel raken. Bovendien, die goedheiligman, daar zie ik ook wel wat in: een groot boek en nog wat attributen die mij beroepshalve bekend voorkomen. Cadeautjes geven dus.


zorg geven

Nu is thuiskomen met een fleurige bos in Rijnsburg tot handel verheven. Velen verdienen daar hun brood. Daarmee spoor je anderen aan om met een blijde bos iemand te verrassen. Een opgewekt cadeautje is dat om zo maar mee aan te komen, maar ook als de tranen vloeien of als er iets te vieren is. Blij zijn met wie blij is en huilen met wie verdriet heeft heet dat. Meeleven, ik heb echt het gevoel dat dit een cadeau is dat wij in ons goede dorp graag geven. Een geschenk dat mens-zijn kleurt. Een gebaar dat nauwelijks iets kost maar zo kostbaar is. Dit geschenk geef je trouwens niet alleen in december maar jaarrond, zoals bloemen het jaarrond verkrijgbaar zijn: daar zorgt Rijnsburg wel voor. En over zorgen gesproken: ook dat is een kostbaar geschenk. Iemand je zorg geven. Velen doen daar onzichtbaar een jas voor aan en dit noemen wij mantelzorg. Het is net alsof je de ander een beetje warmte geeft, nabijheid, een jas van liefde dus. Onbetaalbaar en zo kostbaar.


Iedere dag begint trouwens met een cadeau! De zon die opgaat, ook al zie je die (letterlijk of figuurlijk) niet. Een vogeltje dat ongevraagd een klein concertje geeft en jij die het hoort. Een blijde kinderhand die zwaait, de buurman die vriendelijk groet. Iedere dag begint met een stapeltje verse cadeaus juist voor die dag. Zie ze niet over het hoofd, maar pak ze uit, één voor één want een dankbaar mens kan de dag beter aan. Dat is een kunst: om cadeaus te zien, maar zelfs als ze er niet zouden zijn, er dan zelf eentje te zijn. Je kunt wachten op iemand die niet belt, maar je kunt ook zelf bellen. Je kunt wachten totdat iemand de brug opendraait, maar je kunt ook zelf aan de handle draaien. Wees een cadeau. Gratis, vriendelijk, begroet de dag met een lach. En van mij als ‘goedheiligman’ mag je er zelfs mee en om bidden.


Vriendelijke groeten,

Ds. Piet.


Kerstzangochtend

Voor n Senioren. In De Voorhof wordt dinsdag 6 december de Kerstzangochtend van de Protestantse Gemeente Rijnsburg voor senioren gehouden.

De zangochtend begint met een inloop om 9.30 uur, waarna de Kerstviering om 10.00 uur aanvangt. 


aanmelden

Frank en Hendrika verzorgen de muzikale noot en met elkaar worden veel bekende Kerstliederen gezongen. 

De koster(s) en hun team zullen voor versnaperingen en de lunch zorgen. Dit laatste vindt plaats na de viering. Een belangrijk aspect is het volgende: wilt u, in verband met de catering, s.v.p. aangeven dat u aanwezig zult zijn op de Kerstzangochtend.

Dit kan per email aan één van de seniorenpastores: Arie Ravensbergen, emailadres: ravensbergen19@casema.nl, of Nico de Reus, email: nidere@ziggo.nl.