Decemberstress

Het is december. De laatste maand van het jaar. De feestmaand bij uitstek. De kortste donkere dag komt er aan en daarom willen veel mensen het gezellig maken in huis. In veel huizen zie ik al een kerstboom staan. En aan veel woningen pronkt de kerstverlichting al. Naar mijn gevoel weer eerder dan vorig jaar. Maar moeten we dit jaar wel de kerstverlichting buiten ophangen? Moeten we niet aan de energiekosten denken?

Zelf ben ik nog niet in de kerststemming. Als gezin maken wij ons op voor het Sinterklaasfeest. Met een aantal kleinkinderen die nog heilig in de Sint geloven, belooft het een heerlijk avondje te worden. Presentjes worden ingepakt en een aantal pakjes worden voorzien van een gedicht. Heerlijk om een familielid op een ludieke maar wel een positieve manier te jennen.

Als sinterklaas en zijn pieten weer naar Spanje zijn vertrokken ga ik me opmaken voor de laatste weken van het jaar. Wat gaan we met kerst doen? Bij wie doen we dit jaar het kerstdiner en wellicht nog belangrijker: wat gaan we met kerst eten en wie nodigen we uit met kerst? 

Kortom, de laatste maand van het jaar is voor veel mensen ook een stressvolle maand. En stress is niet gezond. Het kan zelfs je relatie ontzettend beïnvloeden. De maand januari telt niet voor niets de meeste echtscheidingen….. Maar niet getreurd. Ook daar zijn cursussen voor: ‘Hoe houd ik m’n relatie leuk in stressvolle tijden’. Die worden zelfs georganiseerd door de gemeente. Ik hoor u denken: Georganiseerd door de gemeente, het moet niet gekker worden. Hebben die niets anders te doen….Dat is dan weer een andere discussie. Maar ‘Houd-me-vast’ is een training die u kunt zien als een APK voor uw relatie. Met je partner kijk je waar je nu staat in de relatie. Wat gaat er goed en wat zijn momenten dat je elkaar niet begrijpt. (Een ervan is dus de december maand). Meer informatie over deze relatie update, die in het nieuwe jaar weer te volgen is, is te lezen op de website van de gemeente Katwijk. Het is in ieder geval een investering in uw relatie.

Voor wie de decemberstress voor wil zijn, hier alvast een aantal tips:

Stel je menu twee weken voor kerst alvast samen, en haal de houdbare ingrediënten ruim op tijd in huis. Op tijd je bestelling doorgeven bij de slager, bakker en groentewinkel. Dit geeft ook de nodige rust. Gedaan is gedaan. Zorg dat je voor de kerstdagen uitgerust bent, dan ben je veel vrolijker en positiever. Neem af en toe een uurtje voor jezelf. Of doe een dutje. Dat voelt soms als een verschil tussen dag en nacht. Maak in de kerstvakantie tijd vrij voor jezelf om nu eindelijk dat goede boek te lezen of heerlijk te badderen. En zeg ook eens nee tegen bepaalde taken. Dan worden de laatste weken van het jaar vast ook gezellig en minder stressvol.


Houdoe.