De vroegere slee van Koningin Wilhelmina. | Foto: pr.
De vroegere slee van Koningin Wilhelmina. | Foto: pr. Foto: pr

De Verhalenvangers over Maarten Kuivenhoven

Uitnodiging n De Verhalenvangers zetten hun reeks video’s over Rijnsburgse bedrijven en instellingen voort. 

Op donderdag 8 december staat de volgende video in de Voorhof op het programma. De inloop is vanaf half tien en de voorstelling begint om tien uur. 

De toegangsprijs bedraagt € 3,50. Dat is inclusief twee kopjes koffie of thee en natuurlijk veel gezelligheid. De Verhalenvangers hopen ook deze keer weer velen te ontmoeten. 


restauratie rijtuigen

In de komende aflevering is Maarten Kuivenhoven aan het woord, voorbeeld van een echte Rijnsburgse ondernemer. Als zoon van een kweker maakte hij houten broeibakjes, dat werd het begin van zijn loopbaan. Na zijn diensttijd leerde hij voor timmerman, kwam eerst in dienst bij een baas en begon later voor zichzelf in een bollenschuur van zijn vader. Allengs verschoof zijn timmerbedrijf naar het maken van ambachtelijke keukens en hij bouwde daarmee een uitstekende naam op in de wijde omgeving. Inmiddels is de derde generatie werkzaam in de keukenbouw. 


Maarten zat intussen niet stil, naast zijn werk had hij een grote hobby: het opknappen van oude rijtuigen en sleeën. Rond zijn twintigste kocht hij zijn eerste rijtuig en restaureerde dat zelf. Dat smaakte naar meer en in zestig jaar heeft hij een grote verzameling opgebouwd, die inmiddels in een tot museum verbouwde bollenschuur tentoongesteld wordt. 

Hij volgde diverse opleidingen, waardoor hij zilveren koetslampen en alle leer- en tuigwerk eigenhandig kan restaureren. Zijn collectie telt bijzondere stukken, waaronder een arrenslee afkomstig van Koningin Wilhelmina.