Fietsendiefstal

Tweede n slot. ‘Dit jaar zijn al 402 fietsen gestolen, ten opzichte van 205 een jaar eerder. Met die schokkende cijfers kwam politiechef Peter Koot vorige week donderdag naar de gemeenteraad. ‘Ik wil het wel van de daken afroepen, mensen moeten niet eigenwijs zijn, maar een tweede slot kopen.’

    Door Marc Wonnink

Om zijn betoog bij te zetten hadden de politie en de burgemeester een sleuteltje meegenomen. Naar verluid in Poolse fietsenwinkels gewoon te koop. Met zo’n sleutel is elk AXA-slot binnen twee seconden open. ‘Mensen moeten niet eigenwijs zijn, maar een tweede slot kopen’, sprak Koot.

Vooral de Boulevard en het centrumgebied in Katwijk aan Zee zijn rode vlekken op de kaart. Op warme zomerdagen worden veel fietsen gestolen. 

Koot: ‘Men moet beseffen, als je de fiets neerzet daar zonder extra slot, is er grote kans dat ‘ie gejat wordt. Dan moet je ook niet piepen dat de politie er niks aan doet. De politie kan zich hier niet tegen wapenen. Die sloten deugen niet.’ 


Koot wil iedereen op het hart drukken echt een los kabelslot te kopen. En het liefst de fiets nog vastmaken aan een voorwerp.


Bewaakte fietsenstalling

Burgemeester Cornelis Visser vulde nog aan dat er medio volgend jaar een voorstel komt naar de gemeenteraad voor een bewaakte fietsenstalling in het centrum. Hoe dat eruit komt te zien, is nu nog te vroeg om te zeggen.


SGP voor behoud barakken 

Ingezonden n Op 10 november jl. heeft rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in de rechtszaak die is aangespannen tegen de sloop van de 14 barakken. De rechter heeft daarbij verboden om 6 van de 14 barakken te slopen. Eerder heeft de SGP al een motie en informatieve vragen ingediend om de barakken te behouden en de sloop tegen te houden. 


Als SGP zijn we van mening dat het belangrijk is de barakken te behouden in verband met de historische en culturele waarden. Het representeert historisch waardevol oorlogserfgoed, waarbij juist de ensemblewaarde van groot belang is. Ook gedeeltelijke sloop bedreigt deze ensemblewaarde. 

Steeds meer wordt tegenwoordig beseft hoe waardevol het is om ook oorlogserfgoed te behouden. Helaas heeft de gemeenteraad, ondanks onze motie, destijds toch besloten de meerderheid van de barakken te slopen. 

De uitspraak van de rechter biedt de mogelijkheid om 6 barakken te bewaren voor de toekomst. De gestelde artikel 41 vragen zijn er op gericht de mogelijkheden hiertoe te onderzoeken en hebben als doel de 6 barakken te betrekken en open te stellen in de huidige planontwikkeling.


Tips?

Nieuwtje n Heeft u iets leuks voor De Rijnsburger? Laat het ons weten via redactie@derijnsburger.nl of tel. 071 40 22 901.