Het bestuur en vrijwilligers vormen clusters om bepaalde activiteiten te organiseren. | Foto: pr.
Het bestuur en vrijwilligers vormen clusters om bepaalde activiteiten te organiseren. | Foto: pr. Foto: pr

Helpen organiseren bij Oranje Vereniging Rijnsburg

n Samen met veel vrijwilligers

Festiviteiten n 2023. Het is alweer bijna december, de maand waarin we met familie, vrienden en geliefden bij elkaar komen om de feestdagen te gaan vieren. 

Dat vieren zit bij Oranje Vereniging Rijnsburg in het bloed. Het bestuur is daarom alweer begonnen met de voorbereidingen van de festiviteiten voor het jaar 2023.

De vereniging is bezig de festiviteiten op een andere manier te organiseren. Inmiddels hebben vele vrijwilligers aangegeven OV Rijnsburg hierbij te willen helpen om voor de inwoners van Rijnsburg weer een jaar vol festiviteiten neer te zetten.


meehelpen

De afgelopen week zijn in een vervolg op de bijeenkomst in oktober, de clusters vorm gegeven. In deze clusters zitten bestuursleden en vrijwilligers. Samen gaan zij vol enthousiasme de activiteiten die in deze clusters zitten, vorm geven. En dat is nogal een verandering, niet alleen meer handen uit de mouwen steken bij activiteiten, maar aan de voorkant al meedenken, discussiëren, mailen, telefoneren en organiseren. Zo maak je van het begin tot het einde de activiteit mee en wordt het steeds meer een beetje jouw activiteit.

Denkt u na het lezen van dit bericht, daar wil ik ook graag aan mee helpen? Laat het hen dan weten door een bericht achter te laten op de website www.ovrijnsburg.nl/vrijwilligers.


Fietsers wel of niet voorrang op rotonde

n College komt over half jaar met voorstel 

Mobiliteit n ‘Eerst stappen, dan trappen, dan het openbaar vervoer en als laatste aandacht voor de auto.’ Wethouder Gerard Mostert maakte vorige week donderdag in de gemeenteraad duidelijk wat de ambities van het college van burgemeester en wethouders zijn als het gaat om mobiliteit, zoals verwoord in de Katwijkse Agenda Mobiliteit (KAM), waaronder onderzoek naar een mogelijke voorrang voor fietsers op rotondes.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De gemeenteraad besprak vorige week het Meerjarige Uitvoeringsprogramma (MUP) van die KAM. 

In de KAM staat een overzicht van maar liefst 70 maatregelen en 7 onderzoeken die de gemeente de komende 15 jaar wil realiseren. Maar dat was ‘te ambitieus en financieel niet uitvoerbaar, waardoor er keuzes moesten worden gemaakt’, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.


Prioriteiten

Het college heeft daarom prioriteiten gesteld. Die zijn: ontsluiting van Rijnsburg Noord en het Floragebied, herinrichting Molentuinweg en Sandtlaan, doorfietsroute Den-Haag/Leiden, hoogwaardig openbaar vervoer, maatregelen fietsnetwerk en maatregelen openbaar vervoer.

Er is voor die prioritering gekozen omdat het projecten zijn die een bijdrage leveren aan het woningbouwprogramma. ‘Zonder goede doorstroming van verkeer kunnen we geen nieuwe woningen bouwen. Terwijl dat van groot belang is. Daarom moeten we investeren in goede infrastructuur en kijken hoe huidige infrastructuur verbeterd kan worden’, geeft de wethouder aan.


Uit de auto

Het college stelt in de KAM dat voetgangers, fietsers en openbaar vervoer prioriteit krijgen boven auto’s. 

Maar daar is de kersverse klimaatburgemeester Erik Vegt het niet mee eens, liet hij vorige week aan de raadsleden weten. Hij mist ‘lef en durf’ om echt voor voetgangers en fietsers te kiezen. Het gaat volgens hem nog te veel om de auto.

Bastiaan Zuyderduyn (VVD) vroeg hoe de klimaatburgemeester mensen uit de auto krijgt. ‘Stel dat ik op een regenachtige dag naar Leiden wil? Hoe krijgt u mij dan uit de auto met slecht weer?’ Vegt: ‘Slecht weer bestaat niet. Hooguit een slecht regenpak.’

Hoewel de voorrangssituatie van fietsers op rotondes niet in de prioriteitenlijst staat, kondigde wethouder Mostert aan, dat het college voor de zomer van 2023 met een voorstel komt. 


Meningen verdeeld

De meningen over de voorrangssituatie zijn verdeeld. In Katwijk hebben fietsers in principe geen voorrang op rotondes, in Noordwijk en veel andere gemeenten wel. 

De wethouder kon nog niet aangeven waar het college naar neigt: voor of tegen. ‘Ik denk dat er hele goede argumenten zijn om het wel te doen, maar daarover moet nog over gesproken worden in het college en met de raad. Maar ik kijk ook naar wat politiek haalbaar is. En dat gaat dwars door coalitie en oppositie heen.' | Foto: MW.


 

Het college gaat de gemeenteraad voorstellen om fietsers voorrang te geven op rotondes. | Foto: Marc Wonnink