Winterhanden

Het is deze week echt een stuk kouder. Iedereen heeft tijdens de winterperiode wel eens last van pijnlijke koude voeten of handen. 

Men mag dan niet meteen spreken van ‘wintervoeten’ of ‘winterhanden’. Echte wintervoeten zijn ontstoken, rode knobbels op de voeten, handen, tenen na blootstelling aan de koude. Soms kunnen er blaren, zweertjes of wonden ontstaan. 

De winterkou maakt dat de bloedvaten vernauwen en de uiterste ledematen een minder goede doorbloeding hebben. De zwellingen kunnen erg jeuken en zelfs pijnlijk zijn. Wie er eenmaal last van heeft gehad, wordt vaak elk jaar met wintertenen geconfronteerd. 


U kunt winterhanden en wintervoeten tegengaan door de juiste maatregelen te nemen: 


* Draag geen handschoenen of schoenen die knellen, dit verergert de pijnlijke plekken. 


* Bescherm de ledematen tegen de koude met goed isolerende kleding en schoeisel, draag wollen sokken in plaats van synthetische. 


* Zorg ook in huis voor een warme omgeving. 


* Sommige mensen hebben baat bij wisselbaden, afwisselend 2 tot 3 minuten de voeten in koud en warm water dompelen, wees hier wel voorzichtig mee. 


* Massage voordat het koude weer aanbreekt heeft in sommige gevallen een goed effect. 


* Laat uw geneesmiddelen bij Apotheek Rijnsburg controleren op de bijwerking ‘doorbloedingsstoornissen’. 


Er zijn crèmes verkrijgbaar die gebruikt kunnen worden om de wintervoeten te behandelen, laat u informeren bij Apotheek Rijnsburg.



Het effect van de behandeling van wintervoeten is vaak wisselend en erg persoonlijk. Wilt u meer informatie over geneesmiddelen en kleine aandoeningen? Ook daarvoor bent u van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114.