John Zwaan: ‘Nog steeds heerst het diepgewortelde familiegevoel. | Foto: Piet van Kampen
John Zwaan: ‘Nog steeds heerst het diepgewortelde familiegevoel. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Floral Trade Group Familiebedrijf van het jaar 2022

n Dit is voor ons de kers op de taart 

Prestigieuze n prijs. In het Kunstmuseum in Den Haag is onlangs bekend gemaakt dat Floral Trade Group verkozen is tot het Familiebedrijf van het jaar.

Door Piet van Kampen

De prijs werd in ontvangst genomen door Willem van der Plas Jr. als 3e generatie. Bovendien werd het bedrijf vijfde in de ranglijst van de top 100 van de meest toonaangevende ondernemingen in de (glas)tuinbouw. Slechts 1 procent van de ondernemingen in de Nederlandse tuinbouwcluster haalt de Hillenraad top 100.


Dat de Floral Trade Group zeer terecht trots is op zowel de klassering als de prijs laat zich niet moeilijk raden. ‘Vooral de prijs voor Familiebedrijf 2022 is voor ons de kers op de taart’ zo verwoordt manager marketing John Zwaan dit namens het bedrijf dat in 1971 door Wim van der Plas werd gestart toen hij als lijnrijder met bloemen zijn eerste rit naar Bielefeld reed. Het begin van een successtory. Vijftien jaar later traden de vier zonen, Henk, Hans, Wim en Anton in het spoor van vader Wim. In diverse Europese landen deed het bedrijf bloeiende zaken en heden ten dage importeert en exporteert FTG naar 82 landen. Ook werd in de loop der jaren de planten in het businesspakket opgenomen.

Van der Plas ging met de tijd mee en er werd in 2007 een webshop gelanceerd zodat ook via de digitale snelweg zaken konden worden gedaan.


Fusie

In het moderne bedrijfsleven worden fusies aangegaan om samen sterker te worden. Vorig jaar werd het vijftigjarig bestaan gevierd maar toen al onder de bedrijfsnaam Floral Trade Group. In 2013 vonden de eigenaren de gebroeders Van der Plas en 5e zakelijke broer Cees de Mooij van Heembloemex elkaar en gingen gezamenlijk verder en in 2016 onder de huidige bedrijfsnaam.

Het bedrijf is een totaalleveranciers van bloemen, planten en decoratiemateriaal en kent vijf verschillende takken, de Retail, de Vakhandel, E/commerce, Home Decoratie en Import. Inmiddels zijn er in binnen- en buitenland 1100 werknemers in dienst van het bedrijf waaronder ook Katwijkers, Rijnsburgers en Valkenburgers die er de dagelijkse kost verdienen.

Wat ligt er aan ten grondslag dat deze prestigieuze prijs in de wacht werd gesleept? John Zwaan: ‘Ondanks dat wij met elkaar best een heel groot bedrijf vormen heerst er nog steeds het diepgewortelde familiegevoel. De eigenaren staan naast de werknemers, we doen het écht samen. Binnen de familie van bedrijven wordt professionalisering gecombineerd met aanpakkersmentaliteit waar de warme menselijke contacten belangrijk zijn. Het contact met de klanten, toeleveranciers en medewerkers is belangrijk naast onze eigen inkoop op de veilingen van Rijnsburg, Naaldwijk en Aalsmeer' is de toelichting van de manager marketing die vol passie over het bedrijf vertelt. Een mooi bedrijf dat in de loop der jaren is gegroeid en nog steeds volop bloeit met als erkenning en terechte beloning de prijs Familiebedrijf van het jaar 2022.