Verandering

Nu Sinterklaas weer in Nederland is, groeit de spanning voor veel kinderen. Op weg naar het zetten van de schoen, het ontmoeten van de Sint of wie weet zelfs pakjesavond. En misschien mag er wel een lijstje worden gemaakt. Door de jaren heen zijn de vormen van de cadeautjes veranderd. De blikken trommels met houten stokken, die ontzettend veel lawaai maakten, hebben plaatsgemaakt door een drumstel met een koptelefoon. En de spellen ‘ganzenbord' en ‘mens erger je' zijn veelal vervangen door de digitale spellen, de funny games, compleet met opvouwbare consoles, handcontrollors en beeldscherm.

De kleurrijke reclamefolders of magazines met de kleurrijke plaatjes, waarin je heerlijk kon bladeren en onbereikbare wensen stonden, worden steeds minder en de winkels maken telkens meer gebruik van websites en QR Codes.
Alles gaat sneller en de apparatuur wordt steeds geavanceerder. De opladers zijn powerbanks en onze achtergrondmuziek is via een snelle oproep vanaf de bank te wijzigen. Met de opdracht: Google nu Soulmuziek en onze draadloze luidsprekerbox, oh nee, beoplay wireless, verandert moeiteloos de muziek. Overal is een oplossing voor. Er zijn eigenlijk geen verrassingen meer. Oh ja, toch wel, laatst nog schrok een echtpaar wakker van het geluid van stromend water. De vrouw stuurde haar man eropaf om de kraan dicht te draaien of te kijken naar een eventuele lekkage. Onderzoek leverde niets op. Gelukkig soesde het stromende water hen al snel weer in slaap en 's morgens was het weg. Toen de tweede nacht volgde en de derde werd er met enige schroom gevraagd of de buren lekkage hadden. Ook dat was niet het geval. Of dat ze misschien 's nachts onder de douche gingen. Ze hoorden toch duidelijk stromend water. Totdat de buurman op zijn zwangere vrouw wees: ‘We hebben wel zo'n apparaatje gekocht om baarmoedergeluiden na te bootsen. Die zetten we dan aan als onze baby er is en kan hij makkelijker slapen.' De tijdklok voor het aanslaan van de baarmoedergeluiden had de buren uit de slaap gehouden.
Sommige mensen vinden het vieren van Sinterklaas onzin. Anderen genieten met volle teugen van het feest. Ieder mag het vieren op zijn eigen manier. Alle veranderingen en bewustwording hebben ook voor wat moois gezorgd. De oprichting van de Stichting: De zak van Sinterklaas, die ervoor zorgt dat echt elk kind Sinterklaas kan vieren.
De bisschop Nicolaas van Myra, groeide als enig kind van zeer welgestelde ouders op en al snel werd duidelijk dat hij een bijzondere taak moest vervullen. Hij werd als bisschop een weldoener van voor veel kinderen en ouders. De bijzondere datum van 6 december horende bij deze bisschop wordt nog steeds herdacht.
Maar het mooie van het Sinterklaasfeest in deze tijd is, dat het zich uiteindelijk steeds meer richt op onze naaste. En laat het daar in het leven nou net om begonnen zijn.