Carin Tawfik over de motie van treurnis.
Carin Tawfik over de motie van treurnis. Foto: Marc Wonnink

Burgemeester in het nauw, ‘verwijtbaar falen’

Door n oppositie. Waar burgemeester Cornelis Visser normaliter onpartijdig en voorzitter van de gemeenteraad is. Afgelopen donderdagavond was dat allemaal anders. Wim van Duijn van de SGP nam het voorzittersstokje over toen burgemeester Visser onder vuur kwam te liggen. ‘Verwijtbaar falen’, sprak Jaap Haasnoot van KiesKatwijk. Een motie van treurnis werd door de hele oppositie gesteund.

Door Marc Wonnink

Het draait allemaal om de informatievoorziening naar de gemeenteraad toe. Het is wettelijk verplicht voor een college van burgemeester en wethouders om informatie als eerste naar de gemeenteraad te sturen, en daarna pas naar buiten te brengen. 


Dat is vorige week woensdag fout gegaan met een informatiebrief over SKA Oud en Nieuw. Het is niet de eerste keer dat de oppositie zich stoort aan het college.


De oppositie verwijt de burgemeester dat hij niet in een vroegtijdig stadium naar de gemeenteraad toe is gekomen om een oplossing te zoeken voor het financieringsprobleem van het SKA Oud en Nieuw-feest. ‘Het is een bijzondere situatie, had u niet naar de raad kunnen komen?’ vroeg René Slootweg van GemeenteBelangen zich af.


‘We zijn nu hier. We hebben lang gezocht met SKA of er mogelijkheden waren’, reageerde de burgemeester. Te laat volgens de oppositie. Immers gaat SKA komende jaarwisseling niks organiseren.

‘Mostert na de maaltijd’

De burgemeester bleef bij zijn verhaal dat hij niet het gevoel had dat er mogelijkheden bij SKA waren voor een garantstelling. Hij had ook niet het gevoel om met de problemen naar de gemeenteraad te stappen. Matthijs van Tuijl van de PvdA reageerde daarop: ‘De eerste stap van het college moet zijn dat ze de raad tijdig informeert. Zodat we de gelegenheid hebben om er iets mee te doen.’

Visser stelde daarna dat de gemeente heel lang in gesprek is geweest met SKA en daardoor er geen mogelijkheid was om de raad te informeren. ‘We hadden te maken met meerdere eisen.’

‘Mostert na de maaltijd’, sprak Jaap Haasnoot van KiesKatwijk. ‘Erken nou dat u een fout heeft gemaakt.’


Motie van treurnis

Carin Tawfik (zie foto) van D66 sprak van een gele kaart. ‘Het college moet gaan werken aan het actief herstellen van vertrouwen. Hoe kunnen wij anders onze rol als hoogste orgaan van deze gemeente invullen?’

D66 Katwijk spreekt van nalatig handelen. ‘Dat hebben we teruggezien in twee vormen. De houding richting een organisatie die zich al 30 jaar maximaal inzet, en nu koeltjes opzij wordt geschoven. De andere kant van het verhaal is de houding van het college naar de gemeenteraad. Die discussie willen we breder trekken. Meerdere malen is niet voldaan aan de informatieplicht aan de gemeenteraad. Het incident van woensdag is voor ons en vijf andere partijen de laatste druppel die de emmer deed overlopen.’

De burgemeester, als portefeuillehouder in dit dossier, had een lastige avond. De oppositie vond dat ook na alle kritiek de burgemeester niet goed genoeg heeft gereflecteerd. Hij probeerde uit te leggen waarom het fout is gegaan, maar erkende zijn eigen verantwoordelijk onvoldoende. Vorige week nog sprak wethouder Gerard Mostert over verantwoordelijkheid in het dossier Hoekstra Wheels. ‘Ik en alleen in ben verantwoordelijk. Niet de ambtenaren.’ Het was daarom opvallend dat de burgemeester de verantwoordelijkheid leek af te willen schuiven richting de techniek en de ambtelijke organisatie. Daarom diende de partijen de motie alsnog in.


Op verzoek van de ChristenUnie kwam er een hoofdelijke stemming. De voltallige oppositie stemde voor de motie van treurnis. De voltallige coalitie van SGP, DURF, en ChristenUnie stemde tegen.


DURF ook onder vuur

Ook de grootste coalitiepartij, DURF, kreeg er flink van langs van de oppositie. De oppositie verwijt DURF van makkelijk scoren. Direct na het bekend worden dat het feest van SKA niet door zou gaan plaatste DURF een reactie op social media en later kondigde de partij een motie aan om toch een feest te laten organiseren. Echter blijkt dat DURF nooit contact heeft gehad met SKA over de situatie.


Fractievoorzitter Max van Duijn liet daarop weten dat hij woensdagmorgen zijn contactgegevens achter heeft gelaten. Andere partijen hadden vrijdagavond al contact met SKA. ‘Ik heb afgewacht op de brief van het college’, sprak Van Duijn. ‘Dat is redelijk laat. U zegt in alle media, ‘’dit gaan we regelen’’. En u heeft nog niet eens contact gehad met SKA.’


Het CDA ging nog een stapje verder. ‘DURF noemt zich een jongerenpartij. Waarom hebben jullie pas vanmorgen contactgegevens achtergelaten? Waarom niet eerder?' ‘Omdat er nog veel onduidelijk was,'reageert Van Duijn.


‘Het is echt onbegrijpelijk,' reageerde Oudwater van het CDA. ‘Als er iets onduidelijk is, neemt u toch contact op. De heer Van Duijn wacht op één kant, voordat u de andere kant contact zoekt.'

DURF kreeg ook het verwijt dat ze hebben overlegd met SKA. Van Duijn reageerde daar geïrriteerd op. ‘U doet hetzelfde. U dient om tien voor acht een motie van treurnis in. Echt ongepast.’ Tawfik van D66, ‘bijzonder dat u naar ons wijst. Het is een zwaarwegende motie. Daarom hebben we die zo laat gestuurd.’ Van Duijn: ‘Dit is een zware aantijging..’

Jaap Haasnoot van KiesKatwijk probeerde nog wat rede in de vergadering te krijgen. ‘De sfeer is goed verpest. Ik stel voor dat we terug on topic gaan.’


DURF was ook hierna de gebeten hond. René Slootweg van GemeenteBelangen. ‘Denkt u echt dat SKA nog met u in contact gaat?’ Van Duijn, ‘Ik hoop het wel. Ik zou niet weten waarom niet.’


Van Duijn vertelde daarna dat andere geïnteresseerden zich hadden gemeld bij de partij om een feest te organiseren met de jaarwisseling, maar Van Duijn wilde niet vertellen wie. Later in de vergadering bleek dat een feest überhaupt niet meer mogelijk is, vergunning- en veiligheidstechnisch.


Commissaris van de Koning brengt ambtsbezoek aan gemeente Katwijk

provincie n Commissaris van de Koning, Jaap Smit, heeft vorige week een bezoek gebracht aan gemeente Katwijk. Het is één van de rijkstaken van de commissaris van de Koning om met enige regelmaat op ambtsbezoek te gaan in gemeenten in zijn provincie. 

Door middel van het ambtsbezoek krijgt de commissaris van de Koning een indruk van de lokale gemeenschap, de maatschappelijke betrokkenheid en de onderwerpen die in onze gemeente spelen.?? 


In gesprek

De middag vond plaats in Herberg Welgelegen in Valkenburg. De commissaris van de Koning had daar verschillende gesprekken. Hij sprak met vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld. Denk hierbij aan vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de kerk, jongerenwerk, verslavingszorg en de Voedselbank. Onder andere werd gesproken over de enorme groep vrijwilligers die Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg rijk zijn. Daarnaast ging hij in gesprek met het college van burgemeester en wethouders. Onderwerpen die hier aan bod kwamen waren onder andere: wonen, mobiliteit en polarisatie.Tot slot kwamen de fractievoorzitters van de diverse politieke partijen langs, waarmee hij bijvoorbeeld sprak over de verhouding tussen de provincie en de gemeente en de ondertunneling van de N206.  

Commissaris van de Koning Jaap Smit kijkt met een goed gevoel terug op het ambtsbezoek: “Het was een goed bezoek aan onze mooie kustgemeente Katwijk. Ik heb interessante gesprekken gevoerd met mensen van maatschappelijke organisaties, college en gemeenteraad. Er liggen grote uitdagingen en kansen op het gebied van bereikbaarheid, woningbouw, bedrijvigheid en recreatie. Katwijk, de regiogemeenten en de provincie hebben elkaar daarbij hard nodig en op basis van de gesprekken reken ik op een goede samenwerking.”

De commissaris ging ook in gesprek met maatschappelijke organisaties. | Foto: pr