Troepen van de Luchtmobiele Brigade in actie. | Foto: M. Wonnink.
Troepen van de Luchtmobiele Brigade in actie. | Foto: M. Wonnink. Foto: Marc Wonnink

Valkenburg weer even vliegveld

oefening n Aanval op Valkenburg. Zo zou in oorlogstijd een kop kunnen luiden. Gelukkig ging het gisteren slechts om een oefening.

Troepen van de Luchtmobiele Brigade oefenden, samen met hun Poolse collega's, een aanval op het voormalige Marinevliegkamp. Hun missie was duidelijk: het vliegveld heroveren op 'vijandelijke troepen'.


Apache-gevechtshelikopters vlogen rond om de landingszone te beveiligen. Chinooks, een NH90 een Cougar en drie Poolse Mi-8's zetten de troepen af. Zij stuitten op 'vijandig vuur', wat natuurlijk niet onbeantwoord kon blijven. 


Chinooks

De grondtroepen wonnen snel terrein en konden het doelwit, een aantal loodsen, snel terugveroveren.

Hierna kwamen de transporthelikopters weer terug voor de zogenaamde extractie: het terughalen van de troepen.

Bij burgemeester Cornelis Visser bracht dit herinneringen boven. 'Toen ik in dienst was, heb ik ook onder een Chinook gestaan en nu zie ik ze weer. De generaal ter plaatse vroeg hoe de oefening bij de bevolking over zou komen. Mijn antwoord was dat het bij velen herinneringen aan het vliegkamp zou oproepen. Maar het is ook goed te zien dat troepen uit verschillende landen zo goed samenwerken. Dat geeft, zeker met de oorlog in Oekraïne in het achterhoofd, toch een veilig gevoel.'


100.000 euro voor Kwakelwei

n Initiatief ligt toch bij Vrienden van het Rijnpark

Beetje n verwarrend. Met 21 stemmen voor en 12 stemmen tegen heeft de gemeenteraad tijdens een vergadering een amendement aangenomen om 100.000 euro vrij te maken voor het ‘stimuleren van een stadspark op de Kwakelwei’. Die stimulans moet van de Stichting Vrienden van het Rijnpark komen. Maar vorige maand liet het college optekenen, dat die stichting de rol van initiatiefnemer niet kan oppakken. Daar hoorde je in de vergadering echter niemand over. Maar dat blijkt een misverstand, laat de Stichting weten.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Het amendement van DURF werd gesteund door coalitiepartners ChristenUnie en SGP, en door KiesKatwijk en PvdA.

Al eerder heeft een grote meerderheid van de raad aangegeven de Kwakelwei (naast De Wilbert in Katwijk aan den Rijn) groen te willen houden voor een stadspark. Omdat de grond niet van de gemeente is, is dat een lastig proces. Stichting Vrienden van het Rijnpark zet zich enorm in, om het stadspark van de grond te krijgen.

In het amendement wordt voorgesteld, dat die stichting ‘zich kan inzetten om subsidies op regionaal, provinciaal, landelijk en/of Europees niveau binnen te halen’. Om die subsidiekansen te vergroten, stelt de gemeenteraad nu een ton beschikbaar.

In het amendement wordt nadrukkelijk gesteld, dat de gemeente het stadspark niet gaat realiseren en/of betalen, ‘maar faciliteert bij het verwerven van subsidies’.

Zowel Max van Duijn van DURF als wethouder Jacco Knape benadrukken, dat het initiatief voor een stadspark bij de Vrienden van het Rijnpark ligt. ‘Het wordt niet ons project’, aldus Knape.


Geen initiatiefnemer

Maar in een collegebesluit van 1 november over de Kwakelwei staat onder het kopje ‘Kanttekeningen’, dat de stichting ‘heeft aangegeven in het beheer geen rol te kunnen vervullen en als zodanig de rol van initiatiefnemer niet te kunnen oppakken’.


Misverstand

Secretaris Dik de Mooij van Vrienden van het Rijnpark laat desgevraagd weten, dat dat op een misverstand berust. ‘Nu er serieus geld is gereserveerd door de gemeente kunnen we met de wethouder verder praten over de nu te nemen stappen.’


De Mooij geeft aan, dat de stichting heel erg blij is met het besluit van de gemeenteraad. ‘Dat is in lijn met de visie van de gemeente over hoe onze leefomgeving er uit moet komen te zien nu er steeds meer woningen zullen worden bijgebouwd binnen de gemeentegrenzen. Want meer woningen betekent ook dat er een behoefte is aan meer groen binnen de bebouwde kom. Wij willen als burgerbeweging werk uit handen nemen en subsidies vinden voor de gemeente.'

En daar krijgt de stichting nu 100.000 euro voor.


Repaircafé Rijnsburg weer open

Welkom n Zaterdag 26 november 2022 is iedereen weer van harte welkom in het Repaircafé. Van 10.00-12.30 uur ben je welkom in het gebouw van de dagbesteding Gemiva, Tulpenstraat 16-18.  

Het doel is te kijken of spullen eerst nog gerepareerd kunnen worden in plaats van ze weg te gooien. Daarbij kun je denken aan je stofzuiger, koffiezetapparaat, stoel en dergelijke.

Voor de reparatie wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd in de kosten. Wel belangrijk om te weten: het Repaircafé is niet bedoeld als gratis reparatie-mogelijkheid. De fietsenmaker en de kledinghersteller moeten ook hun brood verdienen! Het idee is dat je er tijdens de reparatie bij blijft en er zelf ook wat van leert. De organisatie is altijd op zoek naar gereedschap en naar vrijwilligers die op basis van hun technische achtergrond, op oproepbasis willen repareren. Voor meer informatie mail naar Repaircaferijnsburg@gmail.com of bel met Wilco Korts 06-30787182.

De volgende Repaircafé data : ‘elke laatste zaterdag van de maand' : In december 2022 is er geen Repaircafé. Zaterdag 28 januari 2023 is er weer een Repaircafé, en daarna ‘elke laatste zaterdag van de maand'.