Sinterklaas zwaait naar de kinderen bij het Pontje. | Foto: A. Koning.
Sinterklaas zwaait naar de kinderen bij het Pontje. | Foto: A. Koning. Foto: A. Koning

Koude intocht van Sinterklaas

Warm n Welkom. Ook in Valkenburg hebben Sinterklaas en zijn Pieten voet aan wal gezet. 

Vorige week zaterdagmiddag was het bij het pontje een gezellig drukte. Zingende en zwaaiende kinderen in afwachting van Sinterklaas. En gelukkig, in de verte op de Rijn vaarden de Spaanse gasten richting Valkenburg. Eenmaal van de boot werden er de nodige handen geschud en pepernoten uitgedeeld. In de Terp was er vervolgens een gezellig Pietenfeest.

Zie ook video op                         www.allesoverkatwijk.nl 


Woningbouw Valkenhorst niet in gevaar door stikstofuitspraak

Bouwen n De Woningbouw op voormalig vliegkamp Valkenburg komt niet in gevaar door de stikstofuitspraak van de rechter. 

De Raad van State oordeelde dat de stikstof die bij de bouw van projecten vrijkomt niet buiten beschouwing kan worden gelaten. Daarmee gaat er een streep door de zogeheten bouwvrijstelling. In het projectplan Valkenhorst is met een einde aan de bouwvrijstelling al rekening gehouden, zei wethouder Gerard Mostert. Het bestemmingsplan om 5.600 woningen te bouwen ligt op dit moment ter inzage. Daarna zal het plan naar de Raad van State moeten omdat diverse organisaties bezwaar maken, onder andere over de manier waarop stikstof wordt gecompenseerd in het gebied.


Andere bouwprojecten

De uitspraak van de rechter heeft wel grote gevolgen voor andere bouwplannen in Katwijk. ‘Het is echt heel negatief. We krijgen te maken met lange proceduretijden. Ontwikkelaars moeten met vergunningverleningstrajecten aan de slag. Dat kost tijd, en dus ook geld.’

De gemeente is bezig met kijken welke effecten het ‘binnenstedelijk’ heeft. Er mag bij bouwprojecten niet meer stikstof vrijkomen dan er gecompenseerd wordt. Dat was al eerder het geval. Het project Oeverpolder in de Hoornes is stikstofneutraal aangelegd met bijvoorbeeld elektrische machines. ‘Zo gaan we in de rest van Katwijk aan de slag.’


Rechter verbiedt sloop van 6 van de 14 barakken

In n Waterwingebied. Zes van de veertien barakken tegenover voormalig vliegkamp Valkenburg mogen niet worden gesloopt van de rechter. Dat staat te lezen in een uitspraak van de rechtbank Den Haag.

Volgens de rechter heeft Dunea bij zes van de barakken niet goed gemotiveerd waarom de monumenten tegen de vlakte moeten. Acht andere barakken mogen wel worden gesloopt.

De Stichting Cuypersgenootschap en Erfgoedvereniging Bond Heemschut hadden Dunea en de gemeente Katwijk voor de rechter gesleept.


Waterwingebied

Drinkwaterbedrijf Dunea wil de barakken slopen om het waterwingebied uit te breiden. De sloop van de veertien barakken draagt volgens hen bij aan de grondwaterbescherming, het integraal kwaliteitsbeheer, het natuurbeheer en de monumentale en recreatieve waarden van het gebied.


Vier barakken blijven behouden en zullen deel gaan uitmaken van een landschapspark, gericht op natuur- en erfgoedbeleving. Dunea geeft aan, dat het realiseren van het project, waaronder het landschapspark, groter is dan het belang dat wordt gediend met het behoud van de veertien barakken. De rechter gaat hier niet in mee.


30-meter zone

Zes van de veertien barakken op de slooplijst staan buiten 30-meter van het geplande waterwingebied. Hier heeft Dunea niet goed uitgelegd waarom die barakken tegen de vlakte moeten. De barakken leveren volgens de rechter geen risico op van verontreiniging van het waterwingebied, dat doen ze immers al 70 jaar niet. Ook het feit dat de barakken gebruikt worden voor illegale activiteiten is geen reden voor de rechtbank om ze dan maar te laten slopen.


Tijdens de zitting is besproken dat de zes barakken kunnen worden omheind door een hek, om zo ongewenst gebruik door anderen te voorkomen.

Het Cuypersgenootschap laat weten in gesprek te gaan met Dunea en de gemeente over de gevolgen van deze uitspraak.


n CDA wil beter onderhoud bloeiende perken

Ingezonden n CDA. Verschillende perken met vaste planten in onze gemeente liggen er maar verwaarloosd bij. Zo viel CDA-raadslid Adger van Helden op. Namens de CDA-fractie vraagt hij het college om in te grijpen.

Van Helden: 'Neem de borders langs de Parklaan in Katwijk. Een aantal jaren geleden zijn hier bloeiende vaste planten aangeplant. Door droogte en vorst zijn er planten doodgegaan en verdwenen. Dat hoort erbij, maar dan moet je die planten wel regelmatig vervangen. Dat is hier al een tijd niet gebeurd. Het resultaat is dat het onkruid de gaten opvult. Op sommige andere plekken krijgen kruiden en grassen de ruimte, prima. Maar hier waren mooie vaste planten aangeplant. Dat laat je dan toch niet zo overwoekeren?'
Het CDA-raadslid vreest dat ook andere borders hetzelfde lot te wachten staat. Veel inwoners zijn blij met de bloeiende planten in bijvoorbeeld de Rijnstraat of de Hoofdstraat. Maar als deze perken dezelfde behandeling krijgen, dan staat het daar binnen de kortste keren ook vol met kruiden en brandnetels. "Dat kan toch niet de bedoeling zijn,” vindt Adger van Helden. Het CDA gaat voor mooie bloeiende perken langs onze wegen en in de wijken.