Bijzonder om van dichtbij te zien hoe het leven en werk er op deze locatie uitziet’. | Foto: pr.
Bijzonder om van dichtbij te zien hoe het leven en werk er op deze locatie uitziet’. | Foto: pr. Foto: pr

n ‘Mooie gelegenheid om het van dichtbij te zien’

Open dag in het AZC

Het Centraal Opvang orgaan Asielzoekers (COA), Vluchtelingenwerk Nederland, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) nodigden afgelopen zaterdag iedereen uit om tijdens de jaarlijkse nationale burendag een kijkje in het AZC (asielzoekerscentrum) van Katwijk te nemen.

Door Gwen Ouwehand

Op zaterdag 24 september kon de open dag van het AZC op het voormalige vliegkamp Valkenburg eindelijk weer fysiek gegeven worden. Dit was de afgelopen twee jaar niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen. Het COA noemt het ‘een mooie gelegenheid om eens van dichtbij te zien hoe het leven en werk er op deze locatie uitziet’.

Ondanks dat ze schrijven dat iedereen welkom was, hadden ze vanwege privacy liever niet dat de pers ook langskwam. Maar om toch de lezer ook een idee te geven van wat er op deze dag allemaal te doen was, zijn we even langsgegaan. Want ja, je kunt geen open dag houden en dan bepaalde groepen uitsluiten.


Druk programma

De sfeer zit er vanaf 13.00 uur gelijk al goed in. Kinderen spelen buiten op luchtkussens, je wordt begroet door mensen met klederdrachten en de geur van etenswaren komt gelijk op je af wanneer je de recreatieruimte betreedt.

Een werknemer van het COA vertelt wat er straks in deze ruimte zal gaan gebeuren. Zo gaat er een bewoner rappen, komt er een Koerdische band optreden en zal er een modeshow plaatsvinden. Doorgaans kun je je haren laten vlechten en henna op je handen krijgen. Daarnaast kun je je inschrijven voor rondleidingen die op bepaalde tijdstippen plaats zullen vinden.


Tijdens de rondleiding begeleidt een werkneemster van COA ons door de woonruimtes van de bewoners heen. Hier vertelt ze wat over de leefruimtes, laat ons de keukens zien en vertelt wat over de hygiëne. Tijdens deze verhalen komen de bewoners af en toe even een kijkje nemen om te luisteren naar wat ze te vertellen heeft. Meestal stemmen ze hierbij in.

Ook de andere gebouwen komen aan de beurt. Zo is er een gebouw waar de huisartsen zich bevinden, zijn er klaslokalen en staat het kantoor van onder andere het COA en Vluchtelingenwerk Nederland ook op dit terrein. Hier kunnen de bewoners komen met al hun vragen en moeten de uitgeprocedeerde vluchtelingen zich elke dag melden.

Eenmaal weer terug in de recreatieruimte zie je aan de lege schalen dat er heel wat geproefd en gegeten is. In het midden hebben mensen zich verzameld die met lachende gezichten dansen op muziek. Daarmee is de toon voor de rest van de dag gezet. 

Het was een mooie gelegenheid om te zien hoe het er allemaal aan toe gaat op een AZC. Jammer dat het COA de open dag niet voor iedereen open wilde laten zijn.