‘Jouw toekomst’ is de toekomst!

column n Zoveel vakken, zoveel toetsen, zoveel te leren. Maar wat weet je nou eigenlijk …? Leer je op school hoe je je goed voorbereidt op je volwassen leven?

Wiskunde en geschiedenis bijvoorbeeld. Wat kan je er op dit moment, maar ook juist later mee? Ik begrijp goed dat de vaardigheden die je leert met deze vakken erg handig en misschien wel essentieel zijn. Maar als ik denk aan mijn toekomst, kom ik niet verder dan uitzoeken wat ik na de middelbare school wil gaan leren of doen. Voor nu lijkt dat genoeg, maar ...


Achttien en dan?

… ik wil weten wat ik allemaal moet regelen als ik achttien, oftewel volwassen ben. En niet alleen dat, maar ook bijvoorbeeld hoe het zit met betalen van belastingen. En waaraan moet je denken wanneer je op jezelf wilt gaan wonen? Welke kosten heb je dan? Hoe werkt het huren van een huis, een hypotheek aanvragen, welke verzekeringen moet ik afsluiten en hoe zit het met energielasten? 


Nu leer je op de middelbare school veel algemene kennis bij vakken als economie, bedrijfseconomie en maatschappijleer, maar hoe pas je die kennis toe in je eigen leven? Dat vertellen docenten je niet. En bovendien heb je bij een bètaprofiel niet standaard economie en bedrijfseconomie.


Meer inzicht, minder stress

Ook is het handig om voorlichting te krijgen over bijvoorbeeld koopgedrag en lenen. Veel jongeren hebben namelijk nu al hoge schulden, waar zij een groot deel van hun leven last van kunnen hebben. Minimale informatie krijgen over financiën en waaraan je jouw geld het best kunt besteden, kan al veel helpen bij het voorkomen van schulden. Denk alleen al aan vooraf nadenken, plannen en begroten. 

Voorlichting over onderwerpen in deze richting zorgt dus voor beter inzicht in financiën, maar dat niet alleen. Ik ben ervan overtuigd dat meer kennis van het bovengenoemde ook zorgt voor minder stress. En dit is natuurlijk positief in alle opzichten.


Extra vak voor betere toekomst

De genoemde voorlichting, waardoor je dus beter bent voorbereid op de toekomst, zou gekoppeld kunnen worden aan een vak als maatschappijleer. Alleen krijg je dat vak op de middelbare school slechts één jaar: veel te kort om ook nog deze voorlichting te behandelen. Daarom ben ik voor het invoeren van het vak ‘Jouw toekomst’, een jaar lang. Op Prinsjesdag ging het bijna alleen over geld en financiën, maar niet over goede financiële voorlichting voor jongeren. Dat is jammer, want jongeren zijn de toekomst en daar moet veel meer aandacht voor zijn. Nog steeds veel vakken, veel toetsen, veel leren, maar met de extra kennis van het vak ‘Jouw toekomst’ is een goede (financiële) toekomst gegarandeerd!



Nienke Korebrits, 16 jaar


Bonaventuracollege 
Mariënpoelstraat, Leiden


Dank voor opbrengst collecte Spierfonds

In n de tweede week van september is de collecte week geweest van het Prinses Beatrix Spierfonds.

In Rijnsburg alleen al is bijna 4800 euro opgehaald. De organisatie van de collecte wil daarom alle vrijwilligers en collectanten hartelijk bedanken voor hun inzet.

Voor meer informatie over het Prinses Beatrix Spierfonds verwijzen we graag naar de site

www.spierfonds.nl.
Daar kan ook nog gedoneerd worden.