SGP over burger participatie

Ingezonden n SGP Katwijk. In de gemeenteraad is op 15 september de startnotitie voor het herziene beleid inzake burgerparticipatie besproken.

Participatiebeleid gaat erom hoe het gemeentebestuur van Katwijk in gesprek wil zijn met inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners en met hen wil samenwerken aan de opgaven van Katwijk.

De SGP vindt burgerparticipatie erg belangrijk, en steunt daarom het voorstel. 

Een ander belangrijk argument voor de SGP om voor de startnotitie te stemmen, was dat het college adviezen van de griffie ter harte had genomen en had aangepast in de aangepaste startnotitie. 

Het eerste punt van de startnotitie is een evaluatie van het huidige participatiebeleid. Nadat deze evaluatie binnen is, kan er gekeken worden waar de verbeterpunten voor het nieuwe beleid liggen, en kan er verder worden gestart met de uitwerking van het nieuwe beleid. 

Vervolgens zal er middels werksessies met de gemeenteraad alsmede bijeenkomsten met burgers, ondernemers en organisaties om verdere input worden gevraagd. Daarna kan het nieuwe beleid vorm worden gegeven. 

Het is de bedoeling dat het nieuwe beleid in mei 2023 definitief kan worden vastgesteld.

Verder heeft de SGP ook haar steun gegeven aan een ingediende motie voor het onderzoeken van een jongerenraad. Vooralsnog is er alleen ingestemd met een onderzoek. Maar voor de SGP is het nog zeker niet duidelijk of een dergelijke jongerenraad toegevoegde waarde heeft. Belangrijk punt hierbij is ook of alle jongeren zich vertegenwoordigd voelen in zo’n jongerenraad. Deze punten zullen eerst goed moeten worden onderzocht.


Folie zit erin op de Tjalmaweg 

Aannemer n Boskalis heeft, 10 maanden na het uitrollen van de eerste folie, de laatste folie in de verdiepte ligging van de N206 ir. G. Tjalmaweg aangebracht. Hiermee is de waterdichte folieconstructie klaar; een belangrijke mijlpaal voor de (af)bouw van de weg. In totaal is er 96.000 m² folie met een dikte van 2 mm gebruikt voor de bouwkuip van bijna 2 km lang en 30 tot 50 meter breed, dat zijn zo’n 15 voetbalvelden. De folieconstructie is een methode die in Nederland op deze schaal nog nooit eerder is toegepast. Aannemer Boskalis mag met recht trots zijn op deze prestatie.

De folieconstructie is de basis voor een grondwaterdichte constructie van de nieuwe Tjalmaweg. Ten opzichte van een klassieke betonnen bak is bij een folieconstructie minder transport van materialen nodig. De bouwmethode zorgt ook voor minder cement, beton en staal; we stoten hiermee significant minder CO2 uit tijdens de bouw.


In compartiment 11, ter hoogte van Duinzicht, is deze week versneld gewerkt om het opkomend grondwater te beheersen. Naar verwachting zijn de werkzaamheden met verlengde werkdagen deze week klaar. Daarna gaat men terug naar de reguliere werkuren van 07.00 tot 19.00 uur.