Geen windmolens bij Valkenburgse Meer en ruimte voor verenigingsleven

Ingezonden n CDA Katwijk. Vanavond, donderdag 29 september, neemt de gemeenteraad een besluit over de Gebiedsvisie Valkenburgse Meer.

Dit is een belangrijk document voor de ontwikkeling van het gebied. Het CDA ziet geen ruimte voor windmolens en zonnepanelen op en rond het Valkenburgse Meer en komt met een voorstel om het plan aan te passen.


Ruimte voor recreatie

Valkenburg is op dit moment al niet rijkelijk bedeeld qua recreatiemogelijkheden. Zeker met oog op het nog te ontwikkelen Valkenhorst zijn de plannen van het gemeentebestuur om het Valkenburgse Meer te misbruiken voor energieopwekking onverstandig. Fractievoorzitter Barend Tensen: 'We hebben eerder in de gemeenteraad afgesproken om ons te richten op eenvoudigere oplossingen die geen afbreuk doen aan het landschap. Te denken valt aan zonnepanelen op daken van bedrijven, openbare gebouwen en van particulieren (waaronder ook die van stichtingen/verenigingen) en langs infrastructuur. Bovendien staat het haaks op de doelstelling om het Valkenburgse Meer als een recreatieve parel voor de omgeving met veel biodiversiteit te laten floreren.'


Volkstuinvereniging

Verder vraagt het CDA aandacht voor het verenigingsleven. De partij verzoekt het gemeentebestuur actief mee te denken met de huidige Valkenburgse Volkstuinvereniging ‘De Kwaaie Margen’ over haar voortbestaan, mogelijk op een andere plek. Tensen: “Het sociaal-maatschappelijke aspect moeten we niet vergeten. Verenigingen als deze voorzien in ontmoeting en dat moeten we koesteren.”


Tweede begraafplaats

Tijdens de raadscommissie (het debat vóórdat er een besluit wordt genomen) wees het CDA de wethouder op het eerder aangenomen voorstel van o.a. CDA en ChristenUnie om bij de 10 Meilaan, in het dorpshart van Valkenburg, plek te reserveren voor een tweede begraafplaats, nu de eerste vol begint te raken. Volgens een inventarisatie is er echter voldoende ruimte en wordt er voor een tweede begraafplaats gekeken naar het nog te ontwikkelen Valkenhorst. Het CDA heeft de wethouder gevraagd deze inventarisatie snel beschikbaar te stellen zodat een zorgvuldige beslissing genomen kan worden.


De overheid weet het toch beter….

Ingezonden n GemeenteBelangen Katwijk. Het vertrouwen van burgers in de overheid is nog nooit zo slecht geweest. De burger voelt zich niet of nauwelijks gehoord, want de plannen zijn toch al in kannen en kruiken. 

Om dit vertrouwen terug te winnen is veel nodig, want de sceptische houding is erg volhardend. Maar dat is ook erg begrijpelijk, want men voelt zich niet gehoord en heeft er geen enkele vertrouwen meer in.

Bij de gemeente Katwijk is een behoorlijk uitvoerig participatiebeleid van kracht, dat duidelijk aangeeft waar en hoe de burgers gehoord kunnen en moeten worden bij de verschillende beleidsstukken. Maar de grote vraag is dan ook, wordt dit beleid correct gevolgd en is het uiteindelijk ook praktisch uitvoerbaar?

Het herijken van dit beleid is zeker geen overbodige luxe, want het moet anders om het vertrouwen weer terug te winnen van de burger. Hoe goed bedacht het huidige beleid ook is, het werkt niet zoals ooit bedoeld, want er is nu nog minder vertrouwen dan ervoor.

Het college heeft daarom voorgesteld om het huidige participatiebeleid te herzien en dan niet gelijk komen met een kant en klare oplossing, maar eerst een zogeheten startnotitie te maken. Dat is een ruwe opzet hoe het beleid eruit zou moeten zien en wordt gevraagd om hier input aan te geven.

Een prima uitgangspunt hiervoor is in de ogen van GemeenteBelangen een evaluatie van het huidige beleid. Wat gaat er nu mis en wat gaat er goed?

Deze evaluatie is bijna klaar en zal in de komende weken naar de raad toekomen, maar hier ligt dan voor GB ook het grote probleem bij deze startnotitie. Het college wil niet wachten op de uitslag van de evaluatie en de startnotitie nu alvast besluiten.

GemeenteBelangen is van mening dat dit een verkeerd signaal naar de burger geeft. Want het komt over naar de burger dat men het in het gemeentehuis toch beter weet en niet hoeft te wachten op de uitkomst van de evaluatie.

Onze oproep om twee weekjes te wachten met het besluit voor de startnotitie kon niet op een meerderheid in de raad rekenen. 

GemeenteBelangen heeft daarom tegen het voorstel gestemd, niet omdat we burgerparticipatie niet belangrijk vinden, maar omdat we niet alle informatie hebben om een startnotitie vast te stellen.

Een positief punt was de aangenomen motie die we mede-indiende om een onderzoek te doen naar een jongerenraad. Het is namelijk nog veel moeilijker om jongeren te betrekken bij de politiek, een jongerenraad zou daar zeker bij kunnen helpen.


Zaterdag Open dag bij Jong Flora Band 

uitnodiging n Van 11.00-13.00 uur staan zaterdag 1 oktober de deuren van clubgebouw ‘de Kazerne’ aan de Waardlaan 1a in Rijnsburg wagenwijd open voor iedereen die meer wil weten of leren over de Jong Flora Band. 

Voor deze ochtend is een speciaal programma samengesteld om de jeugd en hun ouders uit Rijnsburg & omstreken te laten zien hoe stoer en leuk het leven van een muzikant kan zijn.

Om 11.15 uur en 12.15 uur zijn er 2 workshops. Speciaal voor deze dag hebben we Mr. Pbone uitgenodigd. Met zijn trombones in alle kleuren, leert hij jou enkele noten spelen. En misschien wel een kort liedje. 

Of kom je liever trommelen? Onder begeleiding van onze topdocent Robert van den Bosch sla je zo een ritme mee. Tussen de workshops door zal de Jong Flora Band een optreden verzorgen. Hoe leuk is het om ook even tussen het korps te staan en mee te lopen. Er is voor elk wat wils. Ook voor de ouders, want enthousiaste vrijwilligers kunnen wij altijd goed gebruiken. Meer informatie: www.floraband.nl