Het gebied de Kwakelwei. | Foto: Marc Wonnink
Het gebied de Kwakelwei. | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

n Projectontwikkelaar over plannen Kwakelwei:

‘Mooi stadspark zonder 1 euro gemeenschapsgeld’

invulling n ‘Ruil, koop of onteigen de Kwakelwei', luidt het advies van de Stichting Vrienden van het Rijn Park aan het college van burgemeester en wethouders. Niet realistisch, stelt Jan van Duijn van Van Rhijn Projectontwikkeling. ‘Een volledig groen Rijnpark kost tussen de 7 en 9 miljoen. Met ons initiatief krijg je een fantastisch mooi stadspark van bijna 4 hectare, zonder 1 euro gemeenschapsgeld.' Om dat plan te bekostigen komen er maximaal 30 woningen/appartementen.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De Kwakelwei is al jaren onderwerp van felle discussies waarbij twee partijen lijnrecht tegenover elkaar staan. De Stichting Vrienden van het Rijn Park (SVR) en Van Rhijn Projectontwikkeling (VRP). De eerste wil een groen stadspark zonder bebouwing en weet zich gesteund door de gemeenteraad. De ander treedt op namens de eigenaar van het gebied achter De Wilbert in Katwijk aan den Rijn en is bereid geld te steken in een stadspark, maar dan wel gecombineerd met woningbouw.


Wethouder Jacco Knape heeft de afgelopen tijd met beide partijen gesproken. De wethouder heeft nu van beide partijen weer adviezen gekregen. Van SVR het advies om het gebied via ruilen, aankopen of onteigenen in handen te krijgen. In alle gevallen een kostbare zaak.

Van Duijn: ‘In het gebied zijn al sedert vele jaren enige pachters actief. Deze pachters hebben rechten. Afkoop t.b.v. van een stadspark zal ook veel geld gaan kosten.’


‘Hoog realiteitsgehalte’

Van Duijn doet namens de eigenaren van de Kwakelwei nogmaals het advies om samen te werken voor een plan met een ‘hoog realiteitsgehalte’.


‘Door de twee plannen te vergelijken op een aantal cruciale punten wordt vanzelf duidelijk hoeveel (financieel) aantrekkelijker ons plan is’, stelt de projectontwikkelaar. Hij wijst op de miljoenen die het zal kosten om het gebied aan te kopen ‘als het al gaat lukken om deze te verwerven’.

‘Daarnaast is de verwachting van de SVR dat zij voor slechts €500.000 een stadspark kunnen aanleggen. Geld dat door mogelijke subsidies en crowdfunding op tafel moet komen. Dit terwijl vrij eenvoudig te achterhalen is dat de aanleg van een volwaardig stadspark van enige omvang al snel €50 tot 70 per m2 kost. Oftewel in het geval van een volledig groen Rijnpark een bedrag tussen de € 3 tot 4 miljoen!’


Bereikbaarheid

Een ander punt waar rekening mee moet worden gehouden, is de bereikbaarheid, stelt VRP. ‘De verkeersaantrekkende werking zal aanzienlijk zijn. Al dat verkeer moet over de smalle Overrijn.’ Heen en weer. Van Duijn stelt de wethouder een éénrichtingverkeersroute voor over een brug over de Oude Rijn, ter hoogte van het Veereinde. ‘Een dergelijke brug kost echter ook weer veel (gemeenschaps)geld. Gemeenschapsgeld dat uitgespaard kan worden omdat wij, met de aanleg van ons stadspark, tevens deze ontsluiting zullen verzorgen.’


Gebied met grote kassen

‘Al met al zal een volledig groen Rijnpark met een volwaardige tweede ontsluiting tussen de 7 en 9 miljoen gemeenschapsgeld gaan kosten’, rekent Van Duijn voor.

‘Of men moet genoegen willen nemen met een gebied waar twee grote kassen staan met daartussen wat groen en struiken. Niet bepaald het park dat wij voor ogen hebben.’

‘Dit terwijl er een alternatief voor u ligt waarbij Katwijk aan den Rijn, zonder één euro gemeenschapsgeld, een fantastisch mooi stadspark met waterpartijen en een oppervlakte van bijna 4 hectare, kan krijgen. Inclusief een volwaardige extra ontsluiting.’ Maar dat kan alleen bekostigd worden door woningbouw toe te staan. 

Zoals het college van burgemeester en wethouders eerder deze maand tijdens bijeenkomsten over de begroting al aangaf, dat de gemeente keuzes moet maken, zal ook in deze kwestie een oordeel moeten worden geveld. Anders blijft een groen stadspark - met of zonder woningen - een droom die nooit uitkomt.


n Geen windturbines-zonnepanelen Valkenburgse Meer

Ingezonden n DURF. Vanavond bespreekt de gemeenteraad de gebiedsvisie Valkenburgse Meer. Het gebied is van groot belang als groene, recreatieve parel voor de toekomstige én huidige bewoners van Valkenburg en omgeving. 

DURF is daarom voornemens een aantal moties in te dienen om het karakter van het gebied te beschermen.

Eerder al heeft DURF uitgesproken dat we geen voorstander zijn van het plaatsen van windturbines. Dit hebben we ook opgenomen in het coalitieakkoord: ‘Wij zien liever geen windmolens bij het Valkenburgse Meer en willen de alternatieve mogelijkheden hiervoor onderzoeken’. We willen dit kracht bij zetten door een motie in te dienen waarin we als gemeenteraad deze woorden bevestigen. De provincie beslist uiteindelijk maar we kunnen wel ons standpunt naar voren schuiven. Veel omwonenden zien de windturbines niet zitten en het schaadt het recreatieve, groene karakter van het gebied. Daarom dienen we een motie om uit te spreken dat het plaatsen van windturbines niet wenselijk is. 

Daarnaast staat in de gebiedsvisie dat gezocht kan worden naar mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen op het wateroppervlak van het Valkenburgse Meer (bijvoorbeeld drijvende zonnepanelen)” en dat "het idee speelt om drijvende zonnepanelen te ontwikkelen op het Valkenburgse Meer”. DURF vindt dit onverstandig. We moeten dit niet willen. Er zijn voldoende alternatieven voor zonnepanelen (zoals op daken). DURF wil dat we als gemeenteraad uitspreken dat de plaatsing van zonnepanelen niet verenigbaar is met de realisatie van een groene parel van rust, natuur en wind-gedreven recreatie en vaarverkeer op het Valkenburgse Meer.


We overwegen nog om met andere voorstellen te komen. Onze inzet is om Valkenburg sterk en leefbaar te houden, en de situatie te verbeteren waar we kansen zien. Wij hopen donderdag dan ook op brede steun voor onze moties.