Problemen met de stoelgang

Veel mensen hebben er wel eens last van maar er vrijuit over praten blijft vaak toch lastig: verstopping, ook wel obstipatie genoemd.


Regelmatig ontlasting hebben is bij iedereen anders: de één heeft drie keer per dag ontlasting, de ander drie keer per week. Van verstopping is sprake als de ontlasting minder vaak komt dan u gewend bent. Dan is de ontlasting hard en droog en kan pijnlijk zijn. 


Verstopping kan verschillende oorzaken hebben: 


* Weinig vezelrijk eten en daarbij te weinig drinken 


* Het te lang ophouden van de ontlasting 


* Bij spanningen 


* Een zittende leefwijze dus te weinig beweging 


* Het gebruik van sommige geneesmiddelen



U kunt veel doen om verstopping te voorkomen. Neem de tijd voor de stoelgang en liefst iedere dag om dezelfde tijd. Het is belangrijk om veel vezelrijk voedsel, zoals volkorenbrood, verse groenten, peulvruchten en fruit te eten. Drink ook regelmatig water, minimaal 6 tot 8 glazen per dag en zorg dat u voldoende beweging krijgt (wandelen en fietsen). Tenslotte is het belangrijk om de ontlasting niet op te houden als het niet hoeft.

Iedereen heeft wel eens last van een trage stoelgang maar het is van belang om de huisarts te raadplegen als er bloed in de ontlasting is, als de verstopping gepaard gaat met buikpijn of als de verstopping door geneesmiddelen wordt veroorzaakt. Ook kinderen kunnen last krijgen van verstopping. De oorzaken kunnen hetzelfde zijn maar soms is het een reactie op de zindelijkheidstraining. In dit geval is het ook verstandig contact op te nemen met de huisarts. 


In onze apotheek zijn middelen te koop om de stoelgang te bevorderen, de zogenaamde laxeermiddelen. Deze middelen mogen echter niet te lang gebruikt worden. Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114.