Feestvieren

De feestweek is weer voorbij. Of eigenlijk de festiviteiten zijn voorbij. Want hoe lang blijven we met elkaar nog terugkijken op deze fantastische periode. De krantenartikelen, de televisiebeelden, de kleurrijke beelden op Facebook, de prijsuitreikingen die nog volgen of bijzondere acties. We zullen nog lang over dit feest napraten. Om welke reden dan ook. 

Hij zal wellicht de geschiedenis ingaan als de eerste na Covid of de warmste, de drukste of gezelligste. Voor iedereen anders, want we hebben allemaal onze eigen herinneringen.
De badeenden hebben gezwommen, het vuurwerk geknald en het Bloemencorso heeft gereden. Want was dat niet een beetje onze achterliggende gedachte of angst dat dit niet zou gebeuren. Dat we op het laatste moment toch weer moesten afhaken? Dat al dat gigantische werk weer voor niets zou zijn. Of we nog wel konden feestvieren of dat we het misschien hadden verleerd? Durfden we het nog wel? Wat dat betreft moeten we respect hebben voor het bestuur van de Oranjevereniging en het Corsocomité. Dat zij de moed en durf hadden de hele organisatie weer op poten te zetten, op de weg te krijgen en alle mensen in beweging. Het is geweldig hoe alles weer klopte. Dat alle vrijwilligers wisten wat ze moesten doen, dat het epicentrum van de organisaties draaide of het nooit anders was geweest. Feesten met en vanuit het hart van Rijnsburg. Met alles wat ons lief is. Aan iedereen is gedacht. Van senioren tot jeugd. Van alleengaanden tot gezinnen. Voor iedereen waren er activiteiten. We hoeven niet alles te benoemen want ons kranten, websites en radio en televisie staan er vol van. Het hart van de organisatie klopt voor iedereen. Met feesten vanuit het hart van Rijnsburg; de Burgt. Alles kwam samen op het Koomansplein. De expositie, de aubade, muziek, optredens, vertrek en aankomst. De veilige haven. Al eeuwen het hart van ons dorp.
En naast deze organisatie en het prachtige weer kwam ook nog iets anders om de hoek kijken; de zorg voor vrijwilligers en figuranten. De hitteplannen; is er voldoende water en ijs. Is er voldoende bescherming tegen de zon bij activiteiten en praalwagens. Echt alles was perfect in orde.
De blijdschap, het ontmoeten, de lach en humor zijn weer terug. Michiel in zijn blauw geruite kiel op de aubade is vervangen door liedjes van Guus Meeuwis. Maar hoe grappig is het als je met elkaar op het bordes, en u weet wie er altijd staan inclusief burgemeester en wethouders, mag zingen op de muziek van ‘ Het is een nacht' ; op de vloer ligt een lege fles wijn en kledingstukken die van jou en mij kunnen zijn. Geweldig!
We hebben genoten van een prachtig feest. Met energie en passie van alle kanten. Want we zongen ook het Rijnsburgs volkslied: Rijnsburg, is waar ik mij echt veilig voel, 't is Rijnsburg dat mij boeit, waar ik zo veel mensen ken en waar ik deel van ben. Feestvieren? We kunnen het nog.