Sinterklaas bracht heel even een bezoek aan de Flower Parade. | Foto: M. Wonnink.
Sinterklaas bracht heel even een bezoek aan de Flower Parade. | Foto: M. Wonnink. Foto: Marc Wonnink

Sinterklaas opent 75ste Flower Parade

Tropisch n Wie o wie zou de 75ste Flower Parade 2022 officieel openen? In de aankondiging had de organisatie van Flower Parade Rijnsburg laten weten dat de mystery guest uit het buitenland zou komen….

Door Carin van der Spijk-Kralt

Niemand minder dan Sinterklaas in hoogst eigen persoon, met natuurlijk een aantal pieten, reed vrijdagmiddag een van de hallen van Royal FloraHolland in Rijnsburg binnen. Sinterklaas had de uitnodiging om in de zomer naar Nederland te komen om dit bloemenspektakel te openen, dankbaar aangenomen. Het thema van de 75ste editie van de Flower Parade is Feest. En Sinterklaas houdt wel van een feestje.


Unesco

‘Want het is feest’, liet Dirk Hogervorst, voorzitter van Stichting Rijnsburgs Bloemencorso aan de genodigden weten. ‘Feest omdat we na twee jaar weer kunnen rijden. Ook feest omdat de Flower Parade Rijnsburg, samen met andere corso’s in Nederland door Unesco is uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed. Een bijzondere erkenning voor alle corso’s in Nederland. Het is ook feest omdat de kleurrijke bloemenstoet voor de 75ste jaar wordt georganiseerd’, zo vatte Hogervorst samen.

De praalwagens die door de straten van Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk rijden hebben dan ook feestelijke thema’s, zoals: Carnaval, Kerstfeest, Bloemenfeest, Muziekfeest, Bruiloftsfeest, Geboortefeest. 


De praalwagen Kinderfeest is een ontwerp van groep 7 van de Oranje Nassauschool uit Rijnsburg. Juf Anja de Jong had gereageerd op de oproep van de organisatie om een praalwagen te bedenken. Hun idee en creatie is verwerkt in praalwagen Kinderfeest.

‘Op deze manier willen we de jeugd betrekken bij deze traditie. Want wie de jeugd heeft heeft de toekomst’, aldus voorzitter Hogervorst.


Burgemeester Cornelis Visser van de gemeente Katwijk liet weten trots te zijn op dit bloemenfestijn: ‘Ik heb al de meest schitterende creaties gezien. En net als het Kindercorso is de Flower Parade Rijnsburg het visitekaartje voor ons dorp’.

Sinterklaas was blij dat hij weer in Rijnsburg mocht zijn.
Vervolg hieronder.