Op de voorgrond het dek van de ongelijkvloerse aansluiting Valkenburg-oost. | Foto: pr
Op de voorgrond het dek van de ongelijkvloerse aansluiting Valkenburg-oost. | Foto: pr Foto: pr

Werk aan de Tjalmaweg in vogelvlucht

wegenbouw n Er wordt volop gewerkt aan de Tjalmaweg, per week zijn de vorderingen goed zichtbaar. De stellage die de aansluiting Valkenburg-Oost ondersteunde, wordt begin augustus gebruikt om de aansluiting Valkenburg-West te ondersteunen tijdens de bouw.


Eind juli is het dek van de pompkelder gestort en zijn er door Boskalis damwanden geplaatst voor de bouw van de toekomstige onderdoorgang HOV-busbaan, staat op de site van de Rijnlandroute.

Eind mei werd de vloer van de pompkelder gestort met ruim 800 kuub beton. Hierop kwamen 30 kolommen, die het dak van de pompkelder en de toekomstige weg ondersteunen. Na het opbouwen van de wanden en het vlechten van de stalen wapening van het dek, is eind juli het dek van de pompkelder gestort. Daarvoor was weer zo’n 800 kuub beton nodig.


Regenwater opvangen

De pompkelder vangt straks het regenwater van de toekomstige Tjalmaweg op. De onderkant van de pompkelder ligt op – 6,10m NAP en is daarmee het diepste punt van de verdiepte ligging.

Bovenop het dek van de kelder komt verder nog de fundering van de weg, waarna het asfalt daar weer bovenop aangebracht wordt. 

Het afbouwen van de gehele pompkelder, inclusief pompinstallaties, duurt naar verwachting tot het einde van het jaar.

Ook in de zomervakantie wordt flink doorgewerkt aan de verdiepte ligging, de aansluitingen Valkenburg-Oost en West en de Torenvlietbrug. Er is gestart met de renovatie van de oude brug.


Houten lamellen

Het is de bedoeling, dat automobilisten een groen, natuurlijk ‘landschap’ ervaren met aan weerszijden groene wanden. Zover is het nu nog niet.

Boskalis is inmiddels gestart met het aanbrengen van de lamellenwand die de (klim)planten langs de weg in de toekomst gaan ondersteunen. Inmiddels zijn deze duurzame houten lamellen over een lengte van 150 meter aan weerszijden van de weg bevestigd. 

Er wordt gewerkt van oost naar west en in totaal is er ruim 5 kilometer lamellenwand nodig.


Tevredenheidsonderzoek

Omwonenden of weggebruikers van de Tjalmaweg worden uitgenodigd om het tevredenheidsonderzoek van Boskalis in te vullen. Dat kan nog tot en met 14 augustus.

Boskalis gebruikt de resultaten om maatregelen voor hinderbeperking zo mogelijk aan te passen. 


Op de foto: op de voorgrond het dek van de ongelijkvloerse aansluiting Valkenburg-oost. | Foto: pr


Dit is te vinden op 

https://rijnlandroute.nl/derde-tevredenheidsonderzoek-boskalis/ 


Huwelijksmijlpaal voor Arie en Fien de Vries

Al 65 jaar een gelukkig paar

feest n Het is een lange huwelijksweg die niet aan ieder echtpaar is gegeven. Arie de Vries (89) en Fien de Vries-Noort (87) hebben hem samen afgelegd. Op 8 augustus 1957 beloofden zij elkaar eeuwige trouw en deze belofte in nimmer verbroken en 65 jaar later worden de herinneringen opgehaald.

Door: Piet van Kampen

De wieg van Arie stond in Valkenburg en Fien kwam in Rijnsburg ter wereld. Op latere leeftijd ontmoette de toen nog jongelui elkaar tijdens een winterlezing in de kerk.

‘Ik heb met een schuin oogje naar haar gekeken’, diept de bruidegom uit zijn geheugen op. Op zeker moment klikte het en een paar jaar later stapten zij in het huwelijksbootje. De bruiloft werd in Avifauna in Alphen aan de Rijn luisterrijk gevierd. 


Het echtpaar werd de gelukkige ouders van vier dochters en drie zonen en inmiddels zijn zij de trotse grootouders en overgrootouders van negentien kleinkinderen en dertien achterkleinkinderen.

Groente en bloemen

Het echtpaar ging in de Middenweg in Valkenburg, het ouderlijk huis van Arie wonen. Een groot deel van hun leven was het hun vaste stekkie maar later ging het paar kleiner wonen in Veldzicht. 

Vanwege lichamelijke ongemakken woont Arie sinds een jaar in De Wilbert waar hij prima wordt verzorgd en echtgenote Fien hem trouw elke dag bezoekt. ‘Ik was thuis mantelzorger voor hem maar dat werd op een gegeven moment te zwaar voor mij’, bekent zij openhartig.


Tijdens zijn werkzame leven begon 

Arie als groentekweker. Later ging hij bij kwekerij Van der Meij werken. ‘Dit heb ik tot mijn pensioen gedaan. Bij mijn afscheid kreeg ik een gouden plak en ik heb er twee. Vanwege mijn verdiensten als twintig jaar raadslid en vier jaar wethouderschap in Valkenburg werd ik Koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau’, glimlacht hij bescheiden. 


Ook was hij voorzitter van de Dr. K. Schilderschool in Oegstgeest.

Na het pensioen genoot het echtpaar van vakanties met de caravan in eigen land, Frankrijk en 


Oostenrijk. Maar de hoogtepunten waren de familiebezoeken in Canada. Het zijn mooie momenten om op terug te blikken. Nu Arie in De Wilbert woont waar Fien hem dus elke dag trouw bezoekt, leest zij de krant en doet regelmatig een boodschapje met een van de kinderen. 

Arie maakt graag met medebewoners een praatje, maar aan spelletjes doet hij niet mee. ´Daar ben ik te droog voor´, zegt hij nuchter, terwijl de kinderen met hun echtgenoten en echtgenotes tijdens een gezellig samenzijn een toast op het paar uitbrengt. Zo´n mijlpaal moet immers toch gevierd worden.

 
| Foto: PvK.


  Brug in Panbos          is er niet meer

Tijdens een wandeling door het Panbos constateerden we dat de houten brug er niet meer is. 


Navraag bij de gemeente leverde op, dat de brug op 7 juni al is verwijderd. ‘Bij een inspectie van de bouwer van de brug bleek de brug helaas niet meer veilig. De bekende brug was te oud en verrot om nog overheen te lopen. Voor de veiligheid van wandelaars is daarom de geliefde brug verwijderd', aldus een woordvoerder van de gemeente. De helling op de plek waar de brug stond, is erg steil. Er zijn twee bordjes geplaatst aan beide kanten van het pad om het publiek te waarschuwen. Het Pan van Persijn biedt genoeg routes om te genieten van de natuur. De brug wordt gemist en komt waarschijnlijk niet terug. Er loopt namelijk een project genaamd: ‘kwaliteitsimpuls Panbos'. Dit project betreft de overdracht van eigendom en beheer van Panbos van de gemeente naar Dunea met een nader overeen te komen kwaliteitsimpuls voor het gebied', aldus de woordvoerder.

Afbeelding