Met de vangblaasjes van het groot blaasjeskruid worden (water)insecten gevangen. | Foto: pr.
Met de vangblaasjes van het groot blaasjeskruid worden (water)insecten gevangen. | Foto: pr. Foto: pr

Opgemerkt: een bijzonder plantje in vijver langs Valkenburgerweg

Aandacht n Stikstof crisis, verlies van biodiversiteit, er zijn steeds minder insecten. Er is weinig goed nieuws te beluisteren.

Een sportieve Rijnsburgse loopt regelmatig een rondje hard door Rijnsburg. Zij stuurde de redactie van De Rijnsburger een foto van groot blaasjeskruid. 


Ze vertelt hierover: ‘Dit viel op bij de vijver langs de Valkenburgerweg, tegenover nr. 84. Daar schemeren achter het riet mooie gele bloemetjes boven het water. Dit lijkt veel op wat ik bij de Nieuwkoopse plassen en bij natuurgebied Botshol heb gezien: groot blaasjeskruid (Utricularia vulgaris). 

Hoe leuk en bijzonder is dat, zo midden in de bebouwde kom. Het is een vleesetend plantje waarvan alleen de bloemetjes boven water uitsteken. Onder water bevinden zich de veervormige bladeren met daaraan vangblaasjes. Deze vangblaasjes vangen kleine waterinsecten. De blaasjes zijn behaart en als iets een haartje aanraakt springt het blaasje open en zuigt het omringende water met insecten naar binnen door het vacuum. De prooi wordt verteerd en dient de plant tot voedsel. Deze bijzondere plant staat op de rode lijst en vraagt een goede waterkwaliteit'.


Even googlen op wikipedia is te lezen dat met de vangblaasjes ook kleine kreeftachtigen worden gevangen. Wellicht kan dit plantje uitgezet worden in andere sloten zodat de invasie van rivierkreeften een halt kan worden toegeroepen.


Divorce Housing van start

nieuw n In het voormalig pand van De Leeuw BV aan de Rijnsburgerweg 100 is nu het bedrijf Divorce Housing gevestigd. 

De 40 kamer-appartementen zijn beschikbaar in verschillende grootte en prijsklassen. De kamer-appartementen bestaan uit een eigen woon-slaap gedeelte met gedeelde voorzieningen voor wassen en koken. De keuken, badkamer en toilet wordt gedeeld met medehuurders. De gedeelde voorzieningen worden één keer in de week schoongemaakt door een professioneel schoonmaakteam. 

Divorce Housing is een woonconcept, dat landelijk voorziet in snel beschikbare, tijdelijke en betaalbare woonruimte voor mensen die te maken hebben met een scheiding of een relatie breuk. Meer informatie op www.divorcehousing.nl