Rivierkreeft is volgens gemeente ‘geen serieus probleem’

De n aanwezigheid van rivierkreeften in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg is ‘geen serieus probleem’ volgens de gemeente. 

Vorige week stond in De Rijnsburger een artikel hierover: ‘Invasie van rivierkreeften in sloten’. 


Vervolgens stelde het CDA vragen over de aanwezigheid van de Amerikaanse rode rivierkreeften in sloten. natuurkenner Arnold Meijer merkte eerder deze maand al op dat waterplanten en vissen in sloten waar de rivierkreeft zit, zijn verdwenen.

Ecoloog Leon Boon zei in dit artikel dat de aanwezigheid van rivierkreeften ronduit desastreus voor een ecosysteem is. ‘Als je kreeften in je ecosysteem hebt, dan ben je eigenlijk meteen klaar’, zegt Boon stellig. ‘Dat is echt zo’n slechte zaak!’

De gemeente heeft een andere mening. In het gemeentelijk klachtensysteem FIXI maar ook via de wijkbeheerders zijn geen klachten bekend over de aanwezigheid of schade van rivierkreeften. ‘Er zijn geen meldingen of aanwijzingen bekend van schade door de rivierkreeft binnen de gemeentegrenzen van de Gemeente Katwijk. Momenteel wordt de aanwezigheid van de rivierkreeften dus niet als serieus probleem gezien.’


Ecoloog Boon vervolgt: ‘Eerst merk je niet veel van de komst van kreeften. Maar dan... Voordat je het weet loopt je hele slotensysteem vol. Alle dieren- en plantensoorten, die afhankelijk zijn van een watersysteem, verdwijnen. Alles wat er voor hun poten komt vreten ze op. Praktisch niets meer gedijt. Wat je overhoudt is een monocultuur van kreeften.’


Bestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst’ ter inzage

De n gemeenteraad van Katwijk heeft bij besluit van 30 juni 2022 het bestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst’ gewijzigd vastgesteld.

Het plangebied voor het bestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst’ ligt in de gemeente Katwijk tussen Valkenburg, Leiden en Wassenaar. Het gebied is circa 475 hectare groot en bestaat voor een aanzienlijk deel uit het terrein van het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg. Deze vliegbasis is in 2006 gesloten, waardoor kansen voor herontwikkeling zijn ontstaan. Het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg en omgeving zullen de komende jaren transformeren naar een woon- en werkgebied. Hier komen maximaal 5.600 woningen, maatschappelijke en commerciële voorzieningen en 5 ha bedrijventerrein.


Van 29 juli 2022 t/m 8 september 2022 zijn het bestemmingsplan en het besluit beleidsregels in te zien voor iedereen; online of op afspraak op het gemeentehuis te Katwijk, Koningin Julianalaan 3. Dit kan door op de volgende manieren een afspraak te maken, op werkdagen tussen 08.00 – 17.00: via Whatsapp: (06) 10 95 60 88, E-mail: info@katwijk.nl of per telefoon: (071) 406 50 00.


Openluchtdienst Koomansplein

Feest n Na de Rijnsburgse feestweek wordt er ook dit jaar weer een openluchtdienst gehouden. 

Ds Arnold Vroomans zal de liturgie en de verkondiging verzorgen over het thema 'Kompassie'. De speciaal voor deze dienst samengestelde band onder leiding van Erik de Mooij zal de dienst muzikaal begeleiden.

Kom zondag 14 augustus naar het Burgemeester Koomansplein om op een unieke manier Gods boodschap te horen en Hem te eren. De dienst begint om 19.00 uur, maar ruim voor die tijd beginnen we al met zingen. Iedereen is welkom.