Feest

Als we drie jaar geleden, bijvoorbeeld september 2019, tegen elkaar hadden gezegd, dat het tot augustus 2022 zou duren dat we weer een feestweek konden houden, hadden we onze schouders opgehaald en elkaar voor niet helemaal jofel gehouden. Wat, dat bestaat echt niet. De Oranje Vereniging is er altijd. Er is altijd een programma, al 75 jaar. Wij Rijnsburgers zijn altijd in om die periode in actie te komen en er zijn mensen genoeg die meedoen. Er komt zelfs een jubileum aan dat we willen vieren.

En nu is het ineens 2022. Als je er voorstaat een onoverkomelijke periode en eenmaal erachter is de tijd omgevlogen. Is er veel veranderd? Jazeker! Wij zijn veranderd. De een wat meer dan de ander, maar eigenlijk allemaal. We beseffen dat de wereld niet zo maakbaar is, als we dachten. Dat de regie niet (altijd) in onze handen ligt. Dat we na rekenen, moeten overrekenen. Binnen sommige families is er een gat geslagen, door corona of omdat de jaren doorgaan. En we spreken af met in ons achterhoofd dat niets zeker is. We houden een slag om onze arm, want 2021 stond immers iedereen klaar om van start te gaan. Artiesten waren vastgelegd, afspraken gemaakt, nota bene alle kunstwerken voor de expositie waren al binnen en moesten weer naar de rechtmatige eigenaar terug en alles moest worden gecanceld. Daar krijg je een dreun van. Die teleurstelling, dat kost energie. Opladen en weer aftaaien. Mensen afbellen, regelingen treffen, afspraken opschrijven. En weer opnieuw beginnen. Hoe krijg je dat voor elkaar. Dan heb je eigenlijk iedereen nodig om weer opnieuw op te laden, die energie terug te krijgen. Je voor te houden dat het nu wel moet gebeuren en dat je het ‘ergens’ voor doet. Want dat doen we natuurlijk wel. Dat ‘ergens’ zijn wij als gemeenschap. We doen het voor ons allemaal. Want ook al zeggen we het vaak niet, die saamhorigheid binnen onze gemeenschap, die is er. Die willen we houden. Daar doen we het voor. Wat hebben we dat gemist. Het gewoon de straat op kunnen lopen, elkaar tegenkomen. Even een terrasje pikken, een praatje maken.
En nu staan we voor de feestweek 2022.
De programmaonderdelen staan ingevuld. We hebben er zin in, je merkt het aan alles. Het programma is weer vol met leuke activiteiten. De Oranje Expositie is ingericht, musicalster Maaike van Widdershoven verzorgt tijdens de seniorenmiddag een geweldig optreden, er is weer een feesttent, kermis, er komt zelfs een badeendenrace in de Vliet. Hoe verzin je het. En natuurlijk genieten we de hele donderdag met elkaar.
We hebben wat te vieren. We hebben te vieren dat alle mooie dingen er nog zijn, dat we dat met elkaar mogen beleven in vrijheid. Dat we met dankbaarheid mogen terugdenken aan alle mensen die ons lief zijn.
Het thema van het corso is ‘feest’, toepasselijker kan niet. Laten we er met elkaar wat moois van maken. Want we hebben wat te vieren. Echt te vieren.