Jeugdpuistjes

Acne wordt ook weleens jeugdpuistjes genoemd, maar het kan op alle leeftijden voorkomen. Acne is een aandoening waarbij de talgklieren verstopt raken. Soms treden er ontstekingen op. 


Talg is een olieachtige stof die de huid soepel houdt en beschermt tegen uitdrogen. Elke talgklier heeft een opening, de porie. Daardoor kan de talg naar buiten. Door een mengsel van dode huidcellen en talg kan een prop gevormd worden in het afvoerkanaaltje van de talgklier.


Dat raakt verstopt, en zo ontstaat een talgophoping onder de huid: een mee-eter. Als u regelmatig last heeft van mee-eters, kunt u het volgende doen:

 

* Gezond leven helpt voor een gezonde huid. Eet evenwichtig, met vooral veel fruit, drink veel water, rook niet, neem voldoende nachtrust en ga niet te veel zonnen. 


* Make-up op basis van vet of olie is niet goed voor een huid met puistjes. Gebruik liever make-up op waterbasis. 


* Maak de huid hoogstens tweemaal per dag schoon. Gebruik lauwwarm water en een pH-neutrale zeep (wastablet of emulsie). 


* Krabben, peuteren en uitknijpen kunnen ontstekingen en littekens veroorzaken. Laat witte comedonen en grote puisten met rust. Je mag alleen mee-eters (zwarte comedonen) en rijpe puistjes uitknijpen. Neem dan eerst een warme douche, of leg er een vochtig kompres op. Dan gaan de poriĆ«n open. 


Nog beter is om eens naar een schoonheidsspecialist te gaan voor een goed huidbehandeling. 

Zonlicht kan helpen tegen de ontstekingen, vooral in een droog klimaat. Het is niet zeker of de zonnebank ook zo'n goed effect heeft.



U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114