Anders inzamelen

Vorige week las ik in deze krant een ingezonden brief over de inzameling van PMD en de nieuwe, extra containers die de inwoners volgend jaar van onze gemeente moeten gaan gebruiken.

Op social media lees ik verontwaardigde berichten over de wijzigingen in het afval beleid van de gemeente Katwijk. De ondergrondse containers bevallen uitstekend bij de Rijnsburgers. Waarom een verandering? Je kan altijd je afval kwijt. En op zomerse dagen heb je geen last van vervelende vliegen of nog erger…Veel inwoners zitten niet op een extra container te wachten. 

Het is niet het eerste signaal die Rijnsburgers nu afgeven. ‘Het is onvoorstelbaar dat ambtenaren, wethouders en de burgemeester maar ook de adviesbureaus niet naar de inwoners hebben geluisterd. Er is gekozen voor een veel duurder en veel minder efficiënt systeem waar de burger absoluut niet op zit te wachten’, zo blijkt uit de vele reacties. 

Steden als Amsterdam en Rotterdam hebben de PMD-bak afgeschaft, omdat nascheiden veel meer oplevert……’, lees ik ergens. 

Ik begrijp de verontwaardiging van veel inwoners. Zelf probeer ik zoveel mogelijk ons afval te scheiden. Ik haal zelfs het papiertje van het theezakje….spaar deze in een speciaal doosje en tijdens speciale familiebijeenkomsten komt dit doosje op tafel en stellen we elkaar de vragen die op de labels staan… Maar dit even terzijde. 

Ik snap ook dat de gemeente deze maatregelen neemt omdat er nog steeds te veel plastic in ons restafval komt. Ondanks de milieueilanden komt 60% van het plastic afval in de grijze zak terecht. Er zijn dus nog steeds te veel mensen die hun afval niet of niet goed scheiden. De goede moeten nu dus onder de kwaden lijden…

Inmiddels heeft DURF laten weten dat: ‘de vele vragen en discussies omtrent dit onderwerp extra aandacht verdient’. In een brief laat DURF weten het belangrijk te vinden dat bij het onderwerp ‘Anders Inzamelen’ de communicatie goed moet zijn. ‘De beslissing is in de vorige periode genomen en wordt nu uitgevoerd. DURF vindt dat er een sterke vinger aan de pols moet worden gehouden waar het nieuwe afvalbeleid toe gaat leiden. Waarom wordt dit überhaupt gedaan en wat zijn de financiële gevolgen voor huishoudens als deze stap niet wordt gezet?’

Wie weet kan DURF het tij nog keren. Zij hebben in 2021 een motie ingediend om binnen vijf jaar over te stappen van bronscheiding naar nascheiding. Omdat nascheiding de toekomst heeft….

Deze toekomst gaat ons allemaal aan. Plastic mag niet in het restafval komen. Zolang we het huidige afvalsysteem in onze gemeente hanteren, moet het huishoudelijk afval worden gescheiden op de manier die de gemeente aanbiedt. Elders in deze krant leest u over de stand van zaken van ‘Anders Inzamelen'.


Houdoe.