Druk bezig met de planten in de gerenoveerde Heerentuyn. | Foto: pr
Druk bezig met de planten in de gerenoveerde Heerentuyn. | Foto: pr Foto: PR

Heerenhuys heeft Heerentuyn

groen n Twee vrijwilligers namen het initiatief om de binnentuin van het Heerenhuys eens grondig onder handen te nemen. Een dorre boel werd in drie avonden voor het grootste deel omgetoverd tot een gezellige en kleurrijke tuin. 

Gasten, vrijwilligers en personeel van het opvangcentrum staken eensgezind de handen uit de mouwen. 'Die tuin was bij iedereen een doorn in het oog, maar moet je nou eens kijken', zegt Leontine Noort.


'De sfeer zat er goed in', verklaart Cor de Mooy. 'Acht gasten hadden zich opgegeven voor woensdag. Binnen de kortste keren waren we zo'n beetje de tel kwijt. Iedereen, van jong tot oud, pakte aan. Het was eerst een kwestie van de boel rigoureus leeghalen. Wat rozen en andere planten gingen in de herkansing, maar dat was niet zo heel veel.' 

Jongeren, die waren afgekomen op de flessen fris en de chips, werden door de ouderen aan het werk gezet. Al was het maar om de voegen tussen de tegels schoon te schrapen. 'Daar hoef je niet achteraan', grijnst De Mooy. 'Iedereen ziet gewoon wat moet gebeuren en doet het dan ook.'


'Het is zo leuk om te zien hoe iedereen aan de slag gaat en hoe voldaan ze naderhand zijn', zegt mede-initiator Leontine Noort. 'Moet je nagaan. Een echtpaar was woensdag aangekomen. Eigenlijk waren doodop van de reis en toch deden ze mee. En dan ook elke avond. Je ziet gewoon hoe de onderlinge band verandert en hoe ze genieten'

Leontine had al de nodige vaste planten en dahlia's meegenomen. Donderdag namen ze nog meer planten mee. De grote verrassing kwam vrijdagmiddag. 'Nou en of', beaamt Cor. 'Twee Deense karren tjokvol met geraniums, fuchsia's, oleanders, hortensia's, rozen en noem maar op. Een Rijnsburgse bloemenhandelaar heeft die geschonken. Ook een paar tuincentra, en een bloemenwinkel sprongen op hun beurt bij met planten. Welkoop schonk tuinaarde.


Groentetuin

De klus is nog niet geklaard. Deze week gaat de overgebleven ruimte ingericht worden als een kleine moestuin. 


'Er komen moestuinbakken met sla, komkommers, tomaten, krootjes en meer wat als rauwkost makkelijk klaar te maken is', zegt Cor. 'Daar wordt nu al naar uitgekeken.'


Feestterrein in centrum Rijnsburg

Feestweek n Het bestuur van Oranje Vereniging is druk met de voorbereidingen van de Feestweek. Ze hebben groot nieuws.

Al vele jaren zijn er twee feesttenten tijdens de Feestweek: De Roos on Tour bij de Vliet en de Feesttent van Oranje op de Abdijlaan en deels Graaf Florislaan.

Na veel geslaagde gezamenlijke activiteiten breiden de Feesttent van Oranje en De Roos on Tour hun samenwerking uit en gaan ze gezamenlijk verder op één groot Feestterrein: de locatie is Abdijlaan en Graaf Florislaan.


Programma Feestterrein

Maandag is het tijd voor Feest op het Plein, met onder andere DJ Michiel. Het bekende evenement van de maandagavond verhuist dit jaar van het Burgemeester Koomansplein naar de grote Feesttent. Alleen deze avond zal het Feestterrein toegankelijk zijn voor alle leeftijden.


Op dinsdag kunt u lekker eten in de Bistro tent. DJ der Alte Louis & Alex zorgen voor een feestje.
Op dinsdagavond is er in de Feesttent van Oranje het wel bekende Younglets Bierpong Toernooi en een feestavond.


Woensdagmiddag is er een Kidsmiddag, met superhelden, glittertattoos en pannenkoeken eten. Natuurlijk kunnen de ouders er ook heerlijk eten in de Bistro tent. ’s Avonds kunt u weer feest maken met DJ der Alte Louis en Danny Plezier. Voor diegene die wel eens een nieuwe wijnsoort willen proberen is er een wijnproeverij.

In de Feesttent van Oranje is er deze avond Soulbeach, zij staan garant voor een avond feest, gezelligheid en natuurlijk geweldige muziek.

Dan is het alweer donderdag een dag die begonnen kan worden met koffie met appelgebak. In de Bistro tent kunt u weer heerlijk eten en luisteren, meezingen of swingen met DJ der Alte Louis en Bob van Veen. In de Feesttent van Oranje is er voor de kinderen in de middag een mini disco. Later op de avond vindt in de Feesttent van Oranje de afterparty Koekoek festival plaats met DJ Michiel.

Vrijdagmiddag is er een vrijdagmiddagborrel, wine & bites met lekkere hapjes en verrassende wijnen.

Ook dan kunt u weer heerlijk eten in de Bistro tent en luisteren naar DJ der Alte Louis en John Zoet.

In de Feesttent van Oranje is die avond feest met The Recipe.

Zaterdag kan je met je gezin, vrienden of anderen starten met een heerlijk ontbijt in de Bistro tent.

Na de Flower Parade is het Rijnsburgss Bierfestival gepland, bier en burgers. Voor diegene die liever een wijntje drinken is de wijnbar geopend.

Wil je toch iets anders eten dan burgers, kan je hiervoor terecht in de Bistro tent, waar DJ der Alte Louis en Bart Heemskerk voor de muziek en de sfeer zorgen.

In de avond zal in de Feesttent van Oranje Q-music the party zijn opwachting maken, inclusief het foute uur. Wil je in deze Feestweek nog een keer helemaal los gaan, dan moet je op zaterdagavond op het Feestterrein zijn.


Binnenkort volgt meer informatie over de verkoop van de tickets.


n Fluitend de zomervakantie in

Stoomtrein n Vrijdag 8 juli a.s. sluiten de basisscholen in onze regio hun deuren voor de zomervakantie.

Als start van de zomervakantie organiseert het toch al kindvriendelijke museum in Valkenburg in het weekend van 9 en 10 juli a.s. Kinderstoomdagen waarin alle kinderen de hoofdrol mogen spelen. Dit weekend zijn kinderen de belangrijkste bezoekers. Als kind kan je mee rijden in de cabine naast de machinist van een echte diesellocomotief. Er worden o.a. demonstraties gegeven met radiografisch bediende modellen van vrachtauto's en boten die rondvaren in een groot bassin opgesteld in het buitenmuseum. Tijdens de zomervakantie is het museum naast de reguliere weekendopening ook geopend op de dinsdag en donderdag.