Maagzuur

Uit nieuw onderzoek blijkt dat maagzuur meer voorkomt doordat meer mensen overgewicht hebben. 

Door te snel en te veel eten, het drinken van alcohol en vet eten kunt u een vol gevoel, misselijkheid en soms brandend maagzuur krijgen. 

Wat is maagzuur eigenlijk? 

Maagzuur is eigenlijk altijd aanwezig in de maag. Het helpt ons met het verteren van voedsel. 

Als het maagzuur ook in de slokdarm terecht komt, spreken wij van brandend maagzuur. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door overgewicht, bij plotseling bukken of gaan liggen en bij een zware maaltijd. 

Voedsel komt allereerst in de slokdarm. 

Tussen de slokdarm en de maag zit de kringspier. De kringspier zorgt ervoor dat de maaginhoud niet in de slokdarm terecht kan komen. 

Soms werkt deze sluitspier niet goed. Dan komt de zure maaginhoud in de slokdarm terecht en dat veroorzaakt misselijkheid en een brandend gevoel. 


Maagpijn kan ook veroorzaakt worden door een geïrriteerd maagslijmvlies. Uiteindelijk kan er zelfs een zweer ontstaan en dan spreken we van een maagzweer. 

Indien u last vaak last heeft van brandend maagzuur dan kunt u het volgende zelf doen: 


* Draag geen knellende kleding 


* Probeer overgewicht te vermijden 


* Eet minder vet en stop met roken


* Vermijd te veel alcohol, koffie en scherp gekruid eten 


* Probeer af te vallen


Er bestaan verschillende soorten maagtabletten en drankjes tegen maagzuur. Let er in ieder geval op dat u zulke middelen niet langer dan twee weken gebruikt.

Bij Apotheek Rijnsburg kunnen wij voor u nakijken welk middel het beste bij u past. Gebruikt u medicijnen, bent u zwanger of heeft u andere vragen? Wij geven graag een advies, Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114.