25

Zoveel opladers nam een Rijnsburg gezin vorig jaar mee op vakantie. Een compleet assortiment aan elektrische apparaten ging mee op reis. Ik weet het tegenwoordig zit aan zo’n beetje alles wel een oplader vast, maar 25? Bij een praatje met het gezin kwam  ik erachter hoe ze dat voor elkaar hadden gekregen. Ieder gezinslid mocht z’n eigen elektronische spulletjes meenemen naar de camping. Dus niet 1 maar 4 telefoons, laptops, e-readers, tablets, gamespellen, scheermachines en tandenborstelopladers, fietsaccu opladers, etc., etc. Ja, dan kom je wel aan zo’n getal. Of al die apparaten de vakantievreugde had vergroot vroeg ik ze. Nou, niet echt was het antwoord. Ze waren via Internet met de hele wereld in gesprek geweest. Maar bekenden eerlijk: behalve met elkaar. 


Sjoemel koeien

Dat woord is verzonnen door raadslid Jaap Haasnoot van KiesKatwijk. Haasnoot, vaak roepende in de woestijn, slaat met het woord de spijker op z’n kop. De stikstofproblematiek bedreigt ook nieuwbouwproject Valkenhorst. Om de bouw van de 5600 woningen vlak naast het Natura 2000 gebied Berkeheide mogelijk te maken moet de stikstofuitstoot flink worden teruggedrongen. Of stikstofrechten van boeren worden gekocht. Katwijk wil het laatste doen. Heeft daarvoor ook een aantal bedrijven op het oog. Alleen, zijn die niet meer echt in bedrijf. Er lopen alleen nog wat Sjoemel Koeien rond. Fake bedrijven. Omdat door natuur-organisaties alles uit de kast zal worden gehaald om de bouw van Valkenhorst tegen te houden is het wachten op rechtszaken. Volgens Haasnoot zal als een rechter negatief beslist over het gebruik van de fictieve (fake) stikstofrechten de bouw van Valkenhorst weleens niet door kunnen gaan. Tja, het beloven spannende tijden te worden. 


PMD containers

De vorige week door de gemeente aan haar inwoners verzonden brief over de komst van PMD containers heeft voor de nodige onrust gezorgd. Via Facebook werd duidelijk dat heel wat KRV–inwoners niet op de container zitten te wachten. Men wil de PMD rommel gewoon blijven storten in de PMD containers op de milieu-eilanden. Een container thuis die eens in de zoveel weken wordt opgehaald zien velen niet zitten. Toch zullen we er aan moeten geloven. 60 procent van ons plastic afval komt, ondanks die milieu-eilanden gewoon in de grijze zak terecht. Wordt verbrandt en daarmee gaan belangrijke grondstoffen verloren. Katwijk hoopt met containers die thuis kunnen worden gevuld met PMD het tij te keren. Maar gezien de vele negatieve reacties op het nieuwe ophaalsysteem is het maar de vraag of dat gaat lukken. 


Reageren?
uicatcher@gmail.com