Spierpijn

Ook als u regelmatig sport, kunt u wel eens last krijgen van overbelasting en dus spierpijn. 


Spierpijn is een waarschuwend signaal van het lichaam. Het kan zijn dat u een ongewone beweging maakt, waar de spieren niet aan gewend zijn. Bijvoorbeeld omdat u te fanatiek bent geweest met sporten of omdat u te lang in een bepaalde houding heeft gezeten. 

Spierpijn wordt ook wel veroorzaakt door bepaalde medicijnen, een verkeerde houding of ziekten zoals griep en verkoudheid. Meestal gaat spierpijn na een paar dagen vanzelf over. 


Het is wel belangrijk dat u de spieren rust gunt. Hierdoor krijgen de spieren de kans zich te herstellen. Zorg er daarom voor dat als u spierpijn heeft, u geen zware inspanningen verricht. 


Hiermee voorkomt u ook blessures omdat de spieren minder soepel zijn als u spierpijn heeft. Er is een aantal dingen die u kunt doen als u spierpijn heeft: 


* Houdt de spieren warm, bijvoorbeeld met een warm bad 


* Licht masseren van de aangedane spieren kan verlichting geven 


* Voorzichtig lichte rekoefeningen doen versnelt de genezing 


* Crèmes die de huid opwarmen of juist afkoelen kunnen enigszins verlichting geven, maar maskeren vaak alleen de pijn



Is de pijn na een week nog niet verdwenen, of wordt het erger, ga dan naar de huisarts.


Pijnstillers zijn meestal niet nodig en kunnen zelfs de pijn maskeren waardoor u zich te snel gaat inspannen. U kunt het beste paracetamol gebruiken. Sterkere pijnstillers zoals ibuprofen zijn ook mogelijk, maar hebben veel wisselwerking met andere geneesmiddelen. 


Wilt u meer informatie over spierpijn of uw geneesmiddelen? Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9.