Training met een scootmobiel in het verkeer. | Foto: P. van Houwelingen.
Training met een scootmobiel in het verkeer. | Foto: P. van Houwelingen. Foto: Paul van Houwelingen.

Armoede en een toegestoken hand

bouwen n Ronduit indrukwekkend! Zo heb ik het ervaren om met in totaal 39 deelnemers uit Friesland en Rijnsburg naar Roemenië te gaan om daar de handen uit de mouwen te steken. Jongeren vanaf bijna 15 jaar en uiteraard ook een beetje leiding. Ik had het voorrecht samen met mijn vrouw Margreet mee te mogen bouwen. 

Nou ja bouwen: ik heb zelf een oud en versleten houten huis gesloopt samen met een groep jongeren. Lekker knallen zal ik maar zeggen.

Wat gingen wij daar nu doen? Na een busreis van een slordige 24 uur kwamen we als groep aan in het kleine dorpje Remeti in de Roemeense bergen. Daar heeft een christelijke stichting een eenvoudig vakantieverblijf voor met name kansarme kinderen en jongeren. In een week tijd krijgen deze jongeren een bijzondere vormingsweek. In de eerste plaats krijgen ze liefde, maar ook lekker eten en omdat een aantal er tekort aan heeft fatsoenlijke kleren. In deze week krijgen ze te zien dat je in plaats van schreeuwen, wat thuis nog al eens de normale communicatie is, ook kunt praten. In de stad Oradea waar ze wonen is er trouwens de mogelijkheid voor een vervolg bij een wekelijkse club. Al met al zijn er nogal wat jongeren die door dit bijzondere programma de stap kunnen nemen om uit het systeem van de armoede te stappen. Wat armoede inhoudt kregen de deelnemers van ons project ook te zien. Een dagje mee met een maatschappelijk werker in genoemde stad. De mogelijkheid om de armoede te ruiken en met deze mensen in gesprek te gaan. Tijdens dit project leerden de deelnemende jongeren wat je kunt doen aan armoede. Je handen uit de mouwen steken tijdens je vakantie en timmeren, schilderen en paden aanleggen dus! Maar ook geven aan een voedselpakket dat met liefde namens jou bezorgd wordt.


Een maatschappelijk werker met de mooie naam Zsoka spiegelde ons in een persoonlijk en aanstekelijk verhaal de vraag wat armoede nu eigenlijk is. Zij gaf ons te denken: echte armoede – zo had zij van moeder Theresa geleerd – is niet alleen het gebrek aan spullen, maar vooral het feit dat je vergeten wordt. Dat je sociale contacten zijn weggevallen, dát vooral is armoede. Ook in ons rijke land is er armoede, te veel! Denken wij om elkaar? Zien we naar elkaar om? Zien wij wie er in onze buurt wel een toegestoken hand kan gebruiken?

Ik sluit af met en citaat van één van onze jonge deelnemers. 'Afgelopen week ben ik een ongelooflijk bijzonder avontuur aangegaan in Roemenië ….. In deze week heb ik veel geleerd over geloof, vriendschappen en wat echte rijkdom is.'


Vriendelijke groet,
ds. Piet Rozeboom


Scootmobielers toegerust na trainingsdag 

verkeer n Zo’n dertig scootmobielers waren vorige week woensdag aanwezig op de door VVN Katwijk en Welzijnskwartier georganiseerde opfriscursus. 

Theorie over verkeersregels en de praktijk met een ritbegeleider en vaardigheidsproeven met de scootmobiel gingen deze dag hand in hand. Ogen en oren werden getest door Katwijkse bedrijven. Bij de lunch was het ook een mooi moment om elkaar verder te spreken. Goed om te beleven dat wethouder Corien van Starkenburg op een bevlogen wijze deze opfriscursus opende en de deelnemers verwelkomde. Maar ze nam ook alle tijd om buiten te kijken hoe het stukje proefrijden in de praktijk verliep. Het blijft nodig om deze kwetsbare verkeersdeelnemers jaarlijks te kunnen trainen.

De opfriscursus verliep in een prima sfeer. Het was ook goed om toekomstige gebruikers van een scootmobiel de kans te geven hier hun eerste testmeters te laten maken in een veilige verkeersomgeving. Truus Gerse, coördinator van VVN Katwijk over deze cursusdag: ‘Leuk om te zien dat we als organisatie alle plekken snel ingevuld zagen worden en dat er ook zoveel vrijwilligers actief zijn om deze scootmobielers te helpen.’ 


Donderdag 13 oktober is er 's ochtends en 's middags de opfriscursus voor senioren in de auto. Aanmelden is nu al mogelijk. Dit kan via www.vvn.nl. Klik daar aan ‘In je buurt', kies ‘Zuid-Holland' en ‘Katwijk’. Daar vindt u ook het jaarverslag van het coronajaar 2021, maar ook meer lokaal Katwijks nieuws in woord en beeld.