Het gebied waar zoveel 'gekrakeel' over is: de Kwakelwei. | Foto: Marc Wonnink
Het gebied waar zoveel 'gekrakeel' over is: de Kwakelwei. | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

Gekrakeel rond kwekerij Kwakelwei

Bezwaar n Het college van burgemeester en wethouders heeft een vergunning verleend voor het realiseren van een nieuwbouw kwekerij in de Kwakelwei op Overrijn 34 in Katwijk aan den Rijn. Maar buren vinden het maar niets. Een aantal protesten werd bij de gemeente ingediend. De Bezwaarcommissie hield daarover vorige week een nogal levendige hoorzitting.

Door Nico Kuyt

Een stukje historisch groen, ingeklemd tussen de Oude Rijn, Vliet en Additioneel Kanaal. Aan de linkerkant de Rijnsburgse wijk De Hoek, aan de andere kant de kern van Katwijk aan den Rijn met het restant van het Mallegat, een afwatering naar de zee uit 1572 die nooit heeft gewerkt. 

De Kwakelwei aan het einde van de Overrijn is een plek met historie hetwelk terugloopt naar 1200 en nog een van de laatste stukjes overgebleven agrarische grond in Katwijk aan den Rijn.


Het is daarom niet vreemd dat de Stichting Vrienden van het Rijn Park (VRP) droomde over een groen en historisch stadspark, samen met het Heerenschoolbos. En een meerderheid van de gemeenteraad omarmde eveneens zulk een lommerrijke toekomst voor het gebied zonder enige bebouwing en nam hiertoe een motie aan.


Villa's

Maar het flaneren tussen de historische beplanting stuitte op een klein probleempje. Het huidige stukje groen met kas, schuren en opstallen in de Kwakelwei is in privaat eigendom. Scenario’s voor verwerving bleken prijzig of moeilijk haalbaar. 

De projectontwikkelaar zag overigens daarin vooralsnog geen ruimte en droomt over een optie met villa’s en een beetje publiek groen. Na de verkiezingen moet een nieuw college en gemeenteraad er maar over buigen, zo is de voorlopige status. 


Kassen

Maar intussen ligt er een aanvraag voor kassenbouw. Het gebied heeft nog steeds een agrarische bestemming, dus kon het college niet weigeren. De komst van kassen bracht bepaald enige onrust bij de aanpalende bewoners en die emoties kwamen vorige week tijdens de hoorzitting van de Bezwaarcommissie goed los. Volgens de bezwaarmakers had de vergunning niet verleend mogen worden. 

Naast technische omissies, wijzen zij vooral op de overlast. De kas komt bijkans midden in een woonwijk te staan, direct in het gezichtsveld. De schittering van het glas is behoorlijk, zo geven zij aan. 


Vroeger stonden er wel kassen, maar nu komen ze dichterbij. De verlichting tijdens nachtelijke uren, warmte, geluidsoverlast en het zakken van de waarde van de woning, zijn zo enkele van hun grieven. ‘De gemeente is bezig al het glas te concentreren op een centrale plek en nu komen er hier kassen in dit gebied wat niets toevoegt, wij begrijpen het niet’, zo laat een bezwaarmaker horen. 

‘Hoe gaan wij met elkaar om. Het is een schaakspel’, verdiepte een ander zich in de mogelijke motieven van eigenaar en ontwikkelaar. 

‘Dit doen ze om ons te pesten. 

Het is gewoon chantage’, klonk het even later nog even scherper. De gemeente kon vorige week tijdens de zitting niet anders doen dan aangeven dat het past binnen het bestemmingsplan, wel moeten de kassen ingepast worden in de omgeving.


Open vragen

De Bezwaarcommissie had vorige week ook nog wel een paar vragen. In strijd met de bepalingen vermoedde de commissie dat de grond dieper verstoord wordt dan 30 centimeter. 


Ook viel een waterbassin in de vergunning wat in het water. En de precieze relatie met de omgeving was de commissie eveneens nog niet duidelijk.

De iets in het antwoorden verlegen ambtenaren gaan het navragen en terugkoppelen. 


Schoffering

Aan het einde van de hoorzitting bleek het ongenoegen van de bezwaarmakers nog bepaald niet te zijn gestild. ‘Een schoffering van de bewoners', zo klonk een laatste foeter door de raadzaal. 

De vergunninghouder was overigens op de openbare hoorzitting niet verschenen. 


De Bezwaarcommissie gaat nu de vergunning nog even tegen het licht houden. Het college neemt vervolgens een besluit.
| Foto: Marc Wonnink.


Katwijk moet de hoogte in

bouwen n De komende jaren moeten er in Katwijk in totaal 8.000 woningen bijkomen. Hiervan worden 5.600 woningen op Valkenhorst gebouwd. 2.500 moeten er binnen de huidige bebouwing worden gecreëerd. Om dat in goede banen te leiden is de Verdichtingsvisie opgesteld. Vorige week donderdag is deze door de gemeenteraad vastgesteld.

Door Marc Wonnink

De Verdichtingsvisie had beter de ‘hoe hoog gaan we bouwen’-visie kunnen heten. Daar ging de discussie namelijk vooral over. Op een aantal plekken in de gemeente zijn locaties waar het mogelijk is te verdichtten. De Hoornes, Havenscharnier, Duinvallei, Rijnsburg-Noord, Flora-West, Valkenburgse Meer en Katwijkerbroek.


32 of 40?

In de visie staat hoogbouw tot 32 meter met uitzonding tot 40 meter beschreven. En precies daar ging het grootste gedeelde van de discussie over.

DURF en VVD zien graag maximaal 40 meter, met mogelijkheden voor hoger, mits goed beargumenteerd op leefbaarheid en betaalbaarheid.

Het CDA wil van de 40 meter af, en wilde maximaal 32 meter.


Kans of bedreiging

‘Als we roepen bouwen, bouwen, bouwen. En bij het eerste het beste project krabbelen we gelijk terug. Is dat nou het eerlijke verhaal?’, vraagt Sonny Spek van DURF zich af. ‘Er zijn te veel mensen die geen woning kunnen vinden. Het is een maatschappelijke crisis. Daar moeten we zo goed als mogelijk een einde aan maken.’

Volgens Barend Tensen van het CDA is hoger niet per se beter. ‘Bij hoogbouw is de voorbereiding langer en de appartementen worden duurder.’


Spek: ‘Als we het hebben over torens van 200, 250 meter ja. We voeren hier een discussie over 32 of 40 meter. Als ontwikkelaars komen met een hoger plan met betaalbaarheid en leefbaarheid onderbouwd, moeten we kunnen kiezen.’ Spek vervolgt: ‘Laten we hoogbouw als kans zien, niet als bedreiging.’

Tensen: ‘Waar komen de torens van DURF?’ Spek: ‘U wil het beeld schetsen dat we het in dorpscentra gaan doen. De huidige ontwikkelclusters zijn buiten het centrum.’


Dorpse karakter

Het CDA maakt zich dus zorgen over het dorpse karakter. Dat het aangezicht van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg behouden blijft. Een motie daartoe is dan ook aangenomen. Evenals het amendement van DURF en de VVD om 40 meter als maximum te stellen met mogelijkheden voor uitzonderingen.

Ondertussen probeert het CDA de voormalige coalitiepartners ChristenUnie en SGP er nog op te wijzen dat ook zij tijdens de campagne tegen hoogbouw van 40 meter waren.


Dat klopt niet. De twee partijen hebben tijdens verkiezingsdebatten op RTV Katwijk ook al gezegd niet tegen hoogbouw van meer dan 32 meter te zijn. ‘Geen enkele partij is van plan om Katwijk vol te zetten met torens’, stelt de ChristenUnie. De SGP wist tijdens het debat nog niet of ze het amendement van DURF en de VVD wil steunen, maar stemt uiteindelijk in.

De PvdA vraagt zich af of hoogbouw niet zorgt voor een verslechtering van de leefbaarheid in een wijk.


Sonny Spek: ‘Juist voor de Hoornes is hoogbouw een kans om de wijk verder te ontwikkelen. Openbaar vervoer, extra voorzieningen in de wijk, dat is niet iets negatiefs.’ Tom Reedijk van de PvdA: ‘U bent bereid de regie weg te geven’. Spek: ‘Onzin, we zitten er als gemeente zelf bij.’


‘Eerst poen, dan gaan we wat doen’

KiesKatwijk komt met een verrassende invalshoek het debat in. Jaap Haasnoot bekijkt het graag iets breder. ‘Voor niks gaat de zon op. Waarom moeten we 8.000 extra woningen bouwen? Waar komt de behoefte vandaan? De inwoners hebben niet om die 8.000 woningen gevraagd. De visie komt uit de regio. De regio heeft besloten het gebied Katwijk-Leiden te verstedelijken. De Bollenstreek blijft ongerept. De agrarische lobby is hier verantwoordelijk voor. Moeten we de chemische industrie, die de bollensector eigenlijk is, sparen? Waar zijn we mee bezig? Noordwijk weigert sociale woningbouw te realiseren. Zijn we niet het sulletje van de regio?’

Haasnoot vervolgt: ‘Leiden bouwt niet in de Oostvlietpolder, maar wij bouwen wel onze vliegpolder helemaal vol. Alle nadelen worden bij de gemeente Katwijk gelegd. Wassenaar krijgt al het groen, Voorschoten een tunnel voor de Rijnlandroute.’


Daarna gaat het nog even over Valkenhorst. ‘Als er 100 miljoen euro wordt geïnvesteerd in Valkenhorst, wil ik 200 miljoen euro terug. Dat steken we in Katwijk. Ondertunneling N206, vernieuwing in de Hoornes, een paar miljoen voor het Rijnpark. Voor wat hoort wat. Eerst poen, dan gaan we wat doen.’


Aangenomen

De Verdichtingsvisie is uiteindelijk aangenomen. GemeenteBelangen en de PvdA laten wel weten tegen de verandering van de bouwhoogte te zijn. Alleen het CDA stemt tegen het volledige voorstel.


Raad laat zich informeren over stikstof

Valkenhorst n De gemeenteraad vergadert vanavond, donderdag 19 mei onder meer over de stikstofproblematiek bij Valkenhorst. Ook geeft de raad haar oordeel over de plannen voor de R-net busbaan en tunnel Duinviool.

In de burgerzaal van het gemeentehuis praat de raad tussen 19.30 en 21.00 uur over ‘Wensen en bedenkingen over R-net busbaanen tunnel Duinviool’.

De provincie maakt een inpassingsplan om de R-net busbaan langs Valkenhorst en de Duinvallei mogelijk te maken. Gemeente en provincie zien daarbij ook kansen om de omgeving te verbeteren. De provincie vraagt het college te besluiten de tunnel Duinviool tussen Zanderij en Tranendal voor het autoverkeer te sluiten. Het college stelt de raad voor geen wensen en bedenkingen te uiten over het voorlopig ontwerp en het voornemen om de tunnel uitsluitend te bestemmen voor voetgangers en (brom)fietsers.

Tussen 21.00 en 21.45 uur wordt de raad geïnformeerd over de ‘ontwikkelingen over de stikstofproblematiek bij Valkenhorst’.

De neerslag van stikstof vormt een bedreiging van de natuur in de duinen bij Katwijk, die zijn aangewezen als Natura 2000-gebied. Uit berekeningen moet blijken dat de ontwikkeling van Valkenhorst niet leidt tot een aanvullende stikstofbelasting. Deze berekeningen en de daarbij gebezigde input en de onderbouwing daarvan zijn onafhankelijk getoetst door de Omgevingsdienst Haaglanden. Het college presenteert de berekeningen en de resultaten van de toets.

 

De vergaderingen zijn live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl