Piet en Gerard Verheij vertellen over  hun Julianaschool periode. | Foto: PvK.
Piet en Gerard Verheij vertellen over hun Julianaschool periode. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Herinneringen van Piet en Gerard Verheij over Julianaschool

n Binnenkort viert de school haar honderdste verjaardag      

Herinneringen n In 1956 verhuisde het gezin Verheij vanuit het plaatsje Driebruggen onder de rook van Woerden naar Rijnsburg. Vader Pieter Jacob Verheij kreeg daar de baan als Hoofd der school van de Julianaschool. Zijn voorganger de heer Boender ging zijn job voortzetten in Den Haag maar had op dat moment in de Residentiestad nog geen woning. Uit nood geboren trok het gezin Verheij in bij de familie Boender in de Hofstraat naast de school. Van de nood een deugd maken: twee gezinnen onder een dak.

Door Piet van Kampen

De beide broers hebben hun vader als leraar voor de klas gehad. ‘Drie keer niks’, blikt Piet op die tijd terug. ‘Vader was streng, ook voor ons en als wij de fout ingingen kregen wij thuis ook nog eens de volle lading’, weet Gerard zich nog duidelijk te herinneren. ‘We moesten een voorbeeld zijn voor de andere leerlingen’, vult Piet hem aan.


Orgel

Toch hadden zij respect voor hun vader want het was een zware job en ze hadden een goede band met hem. ‘Vader was een soort Manusje van alles. Hij gaf niet alleen les. Hij maakte ook de roosters, betaalde de salarissen uit, regelde inkoop van lesmaterialen, maar ook het coördineren van de bezetting van de leerkrachten en alle administratieve rompslomp kwam op hem neer’, vertelt Gerard. ‘Maar het meest intensieve was het regelen van het jaarlijkse schoolreisje voor tweehonderd kinderen. Hij was blij als hij ’s avonds weer thuis kwam en alles goed was verlopen. Liever een hele week voor de klas dan een zo’n zware dag’, weet Piet zich nog maar al te goed herinneren.

Op de Protestants Christelijke school was het leren van psalmen een vast gegeven. Uniek was echter dat Hoofd der school Pieter Jacob een orgel in het leslokaal had staan. Dus werd de dag begonnen met het zingen van een psalm, begeleid door de meester. Tijdens het speelkwartier zoals dat heette, werd er touwtje gesprongen, geknikkerd en een spelletje Poes gedaan, een actieve vorm van tikkertje spelen. Ook werd er stiekem gevoetbald, het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan. ‘En dan lag de bal weer eens op het platte dak van garage Blom en moest ik beleefd aan mevrouw Blom vragen of zij de bal er vanaf wilde halen’, vertelt Piet met een glimlach.


Het team van hoofdmeester Verheij bestond in die jaren o.a. uit de ‘meesters’ De Graaf, Geluk, Van Roekel en de juffen De Wit (iedereen hield van haar), Van Loon en Bensschop, aangevuld met de ‘parttimers’ een handwerkjuf en een gymleraar.


Over juffrouw van Loon gesproken. Elk jaar deed zij met haar klas mee aan de optocht tijdens de Oranjefeesten. Hierbij viel ze altijd in de prijzen en met het gewonnen geldbedrag, aangevuld door ouders, ging zij met haar klas elk jaar naar Prinsjesdag in Den Haag.

Elke maand hadden de schoolhoofden uit het dorp, ook van hogere scholen, beurtelings een sociale contactavond om even bij te praten, op zich een goede zaak. ‘De sigaren stonden dan bij ons op tafel’, ziet Gerard nog voor zich. ´Dat noemden ze de Hoofdenkring´. Tijdens de koude oorlog begin jaren zestig van de vorige eeuw (Rusland en Amerika) werd ook de school in het wereldgebeuren betrokken. ‘In de school werden, door het Rode kruis, uit voorzorg honderd bedden op de zolder gezet. ‘Onze vader was blokhoofd van een bepaalde wijk als er zich calamiteiten zouden voordoen, maar gelukkig is het nooit zover gekomen’, vertelt Piet.


Bekende namen

Uit hun schooljaren herinneren de beide mannen zich nog diverse namen van medeklasgenoten. Piet herinnert zich Cor Kralt, Wim van Starkenburg, Henk van Iterson en Adrie Schoneveld waarmee hij bevriend raakte. Ook Gerard spit even in zijn geheugen en noemt Jan van Klaveren, Henk Ravensbergen en Dick Heemskerk wat in die jaren ook een vriend van hem is geworden.

Het is een greep uit de jongensjaren van de gebroeders Verheij waarvan Piet aardrijkskunde als favoriete les had en Gerard zich meer tot geschiedenis geroepen voelde. Een stukje geschiedenis opgetekend uit de monden van oud-leerlingen wiens vader een belangrijke rol in het verleden (1956-1971) in de Julianaschool vervulde.


Akkoord over nieuwe coalitie                                                 Maandag nieuwe wethouders

presentatie n DURF, SGP en ChristenUnie hebben een akkoord bereikt over het coalitieakkoord en de vorming van het college. Dat melden de partijen in een ‘coalitie-update’.

‘De afgelopen weken is intensief gesproken over de inhoud en uitdagingen voor Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg’, staat in dat bericht.


De nieuwe coalitie realiseert zich dat de uitdagingen groot zijn en oplossingen niet altijd makkelijk. Er zullen prioriteiten moeten worden gesteld en keuzes worden gemaakt. 

Maandag 23 mei willen de coalitiepartijen het akkoord presenteren en de vier beoogde wethouders voorstellen.


opbouwend

‘Als formateur ben ik trots op het bereikte coalitieakkoord. Alle partijen aan tafel hebben zich opbouwend opgesteld om er samen uit te komen’, meldt Sonny Spek, fractievoorzitter van DURF en formateur. 

‘Daarnaast wil ik de ambtelijke ondersteuning en gespreksleider bedanken voor de inzet van de afgelopen weken. De grote uitdagingen voor de komende jaren vragen om een doordacht verhaal, maar tegelijkertijd realiseren wij ons dat de onzekerheid voor de komende jaren zal blijven. 

De samenwerking tussen coalitie en oppositie, gemeenteraad en college en bestuur en samenleving moet de komende jaren dan ook in een open houding gebeuren om met breed draagvlak de noodzakelijke keuzes te kunnen maken.'