GELUID

Positief geluid. Bijna twee maanden nadat DURF de gemeenteverkiezingen won meldt Sonny Spek dat de coalitiegesprekken een nieuwe fase in zullen gaan. De coalitiepartijen DURF, ChristenUnie en SGP hebben eindeloos met elkaar gesproken over hoe zij Katwijk willen gaan besturen en zo blijkt nu, hebben elkaar daarin gevonden. Deze week gaan de onderhandelaars aan de slag met de vorming van het college. Gaan ze het gesprek aan over o.a. wethouderkandidaten en portefeuilleverdeling. Als het een beetje meezit weten we over twee weken wie de nieuwe wethouders worden en kan het college aan het werk. Hoog tijd!


STIL

Oorverdovend stil zijn de gemeenteraadsleden die vorig jaar unaniem de Kwakelwei in Katwijk aan de Rijn voorgoed de bestemming agrarisch gaven. De groene long langs het  Additioneel kanaal en de Oude Rijn moest voor altijd groen blijven. Woningbouw in welke  vorm dan ook was er niet gewenst. De groene ruimte koppelen aan het naastgelegen Heerenschoolbos en er een park van maken was het idee. Tja, daar bleef het ook bij. Het perceel grond werd jaren geleden door Het Hoogheemraadschap van Rijnland verkocht aan een aannemer. Die ontwikkelde er een woningbouwplan voor. Fraaie villa’s aan de waterkant en erachter een mooi park. Er volgenden luide protesten. Ze werden gehoord in het gemeentehuis. Nee geen huizen, de grond moest groen blijven. Kreeg de bestemming agrarisch. Glastuinbouw is ook agrarisch. En zoals het er nu naar uitziet zal het gebied voor een groot gedeelte worden bebouwd met kassen. De bewoners aan de overzijde van het gebied zijn verbijsterd. Dit hadden ze niet verwacht en laten zich horen. De raadsleden die door hun besluit van een paar maanden terug dit op hun geweten hebben zijn echter stil. Doodstil.


HANDJES

Betaalde handjes, vrijwillige handjes overal komen we ze tekort. Nog maar enkele jaren geleden werd ons voorspeld dat in de 20tiger jaren van deze eeuw velen werkloos op de bank zouden zitten. Automatisering en robotisering zouden onze banen als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Het tegenovergestelde gebeurde. Honderdduizenden niet in te vullen vacatures. Personeelsgebrek en op veel plaatsen inmiddels ook zichtbaar. Volgens deskundigen goed op te lossen als we maar wat meer uurtjes zouden gaan werken. In ons land werken heel veel mensen parttime. Met een enkel uurtje meer werken in de week zou een groot gedeelte van het personeelstekort opgelost kunnen worden. We doen het niet. We kunnen het ons kennelijk veroorloven. In onze vrije tijd gaan we overigens ook niet meer vrijwilligerswerk doen. Ook daar overal handjes tekort. Groot respect voor onze lokale clubs en organisaties die desondanks dat vrijwilligerstekort toch nog heel wat weten te organiseren. Met grote moeite, dat wel. Reageren? uicatcher@gmail.com