Toekomst

Wat kan een mens toch veel meemaken. Dat kan al op een dag, laat staan in een week. Dat varieerde van weer ‘een eerste’ fantastische Koningsdag, een geweldig Oranjeconcert tot aan een aantal bezoeken en interviews. Zo mocht ik op bezoek bij een bekende chocolatier. Kijken hoe duurzame chocola wordt vervaardigd en verwerkt tot de meest overheerlijke bonbons. Geweldig. En dan net voor Moederdag. Geschenkverpakkingen met roze, goud en zilver. Chocolade harten, bonbons gevuld met crème en een druppeltje drank of vruchten. Uiteraard mocht ik proeven, superlink, met mijn passie voor chocola. Ik denk velen en niet alleen vrouwen. Maar als ik denk dat ik ze in mijn mond stop, plakken ze bij mij meteen op mijn dijen. Als er nieuwe bonbons aan het assortiment worden toegevoegd mogen de medewerkers proeven. En als ze zin hebben is er een doos met chocola en bonbons ‘afvallers’ waaruit ze mogen snoepen. Aan mijn gezicht te oordelen, vertelden ze meteen dat ze nog medewerkers zochten. Om te testen, in te pakken of cadeaupakketten samen te stellen.
Oei, misschien iets voor later.
Een dag later ben ik op bezoek bij Herberg Thuis. En dat verhaal is zo nog interessanter. Herberg Thuis, de mogelijkheid om door middel van een buddie, een mantelverzorger te verlichten. Een buddie is iemand, die het leuk vindt een korte periode de taak van een mantelzorger over te nemen. Gewoon voor een ochtend of middag. Als mantelzorger moet je je vaak in bochten wringen iets te regelen. En dan nog past het niet altijd of je hebt de energie even niet. Begrijpelijk, want met hoeveel liefde je het ook doet, mantelzorg kan best zwaar zijn. Soms zou je wat meer tijd of ruimte voor jezelf hebben of wat ondersteuning krijgen. Dat kan. Gewoon met mensen uit de buurt, die capabel zijn even die taak over te nemen. Snel, lokaal, betrouwbaar en betaalbaar. Met dit bijzondere initiatief gaan we binnenkort met de krant iets doen en ik denk dat zowel mantelzorgers als buddies daar veel plezier aan kunnen beleven.
Terwijl ik alle indrukken en gesprekken de revue laat passeren, wordt mijn oor getrokken naar een van de talkshows op televisie. Het gaat over banen, nieuwe keuzes, leren, een ander vak kiezen en mogelijkheden. Soms hebben mensen niet eens meer in de gaten hoeveel mogelijkheden er in deze tijd zijn. En niet alleen voor de jeugd. Wat mag je allemaal leren en zelfs zijn. Dat je niet afgerekend wordt op het feit dat je toch ‘weer’ iets anders wilt worden, dat je stapje voor stapje steeds hoger kunt klimmen en dat je zoveel kan doen en betekenen, ook voor een ander. Gelukkig voert het enthousiasme van de jeugd de boventoon. Echter een wat oudere heer ziet dat totaal anders. ‘Ik ben blij als straks mijn baan erop zit. Ik doe niets meer.’ Wat enorm jammer.

Mijn keus is gemaakt. Als het straks kan, word ik buddie en als dat niet meer lukt; tester in de chocolaterie.