Kuitkrampen, hoe kom je er van af?

zorggroep n Katwijk. Bij kuitkrampen trekken de spieren in uw kuit zich plotseling samen. Dit doet veel pijn. De kramp kan een paar seconden tot minuten duren. 

Als u 's nachts kuitkrampen krijgt, kunt u er wakker van worden. Sommige mensen hebben elke nacht kuitkrampen. Anderen alleen af en toe.

Kuitkrampen kunnen overgaan en soms ook weer terugkomen. De oorzaak is niet precies bekend. Waarschijnlijk zijn de zenuwen in de kuit extra gevoelig en extra actief. Daardoor geven de zenuwen sneller een seintje aan de spieren om samen te trekken. Kuitkrampen komen vaker voor bij vrouwen, bij zwangerschap en ouderen met problemen van bloedvaten en zenuwen. Ze ontstaan soms door veel en hard sporten, te weinig vocht drinken en te veel alcohol drinken. Sommige medicijnen tegen hoge bloeddruk kunnen ook voor meer kramp zorgen.

Je kunt een kramp laten verdwijnen door voorover met uw handen tegen een muur te leunen. Zet je pijnlijke been een stukje naar achteren en houd je voet en hiel op de grond. Blijf even zo staan tot de kramp verdwijnt. Of ga zitten en trek met je hand je tenen naar je toe. Je kunt proberen om kuitkrampen te voorkomen door voldoende te drinken (1,5 tot 2 liter per dag), geen alcohol te drinken of te beperken en een tijdje minder vaak en minder hard te sporten.

Heb je al lange tijd ernstige kuitkrampen, waardoor je erg slecht slaapt? En helpen al deze adviezen niet genoeg? Bespreek dan eens met je huisarts of je medicijnen mag proberen. Ook bij de apotheek kun je terecht voor advies.