Er is veel werk verricht voor de opvang van vluchtelingen. | Foto: Marc Wonnink
Er is veel werk verricht voor de opvang van vluchtelingen. | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

Capaciteit opvang vluchtelingen in Heerenhuys kan omhoog

n Tweede opvanglocatie nodig

opvang n Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in het Heerenhuys kan worden opgevangen, kan omhoog. De gemeente ging er vanuit dat er 100 vluchtelingen konden worden opgevangen. Het blijkt nu veelal om gezinnen te gaan die een kamer delen. Zo kan de capaciteit opgeschroefd worden naar 162 plekken. Dat is ook het aantal wat Katwijk van het Rijk moet opvangen. En er komt nog meer bij. Dat meldt burgemeester Cornelis Visser in een brief aan de gemeenteraad.


Door Marc Wonnink

De gemeente Katwijk moet zoeken naar een tweede grote locatie voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. In plaats van 162 vluchtelingen moet Katwijk er 80 tot 100 extra opvangen. 

Inmiddels is het Heerenhuys aan de Overrijn in Katwijk aan den Rijn omgetoverd van kantoorpand tot een fijn verblijf. Dat heeft best wat werk gekost, staat in de brief. Gas en elektra moesten vervangen worden. Daarnaast was er geen douchevoorziening aanwezig. De eerste weken waren wat afzien qua warmte en hygiëne, maar dankzij elektrische kacheltjes en douchen bij een sportzaal hebben de bewoners dit niet als vervelend ervaren, schrijft de burgemeester. ‘Gelukkig is die situatie achter de rug en zijn gas, elektra en de sanitaire voorzieningen op orde.’



Inzet en motivatie is hartverwarmend

De vluchtelingen krijgen 260 euro leefgeld per persoon, per maand. De warme maaltijd die gemeente aanlevert, wordt in mindering gebracht op het leefgeld. Verder is er elke dag een arts aanwezig voor een spreekuur, en wordt specifiek gelet op psychische klachten.


Het gebruiksklaar maken van het Heerenhuys heeft 180.000 euro gekost, de bedden 112.834 euro. De exploitatie van het pand is begroot op 520.000 euro per jaar. De huidige drie beveiligers die er 24/7 zijn, kosten de gemeente 100.000 euro per maand. Daar komen de kosten van de maaltijden, leefgeld en onderwijs nog bij.


De gemeente krijgt van het Rijk een financiële compensatie. Dat zal waarschijnlijk 100 euro per nacht, per beschikbaar bed zijn. Voor Katwijk zou dat bijna drie miljoen euro in een half jaar zijn.
‘De afgelopen weken hebben vrijwilligers, ambtenaren en medewerkers van betrokken instanties, zoals het Welzijnskwartier, zich van hun beste kant laten zien', concludeert burgemeester Visser.


Hij vervolgt: ‘De inzet en motivatie is hartverwarmend. We zijn blij met alle activiteiten die nu al zijn gerealiseerd. Tegelijkertijd beseffen wij ook dat er de komende periode de nodige uitdagingen op ons af komen. De grootste onzekerheid is dat we niet weten hoe de vluchtelingenstroom zich zal ontwikkelen op korte, middellange en lange termijn.'


Op weg naar één CultuurBedrijf

n Adequate en eigentijdse huisvesting noodzakelijk

Bibliotheek n Katwijk, Muziekschool Katwijk en Volksuniversiteit K&O zien de toekomst binnen één CultuurBedrijf optimistisch tegemoet.  Maar dan moet de nieuwe coalitie wel snel positief besluiten over ‘vorming, adequate huisvesting en voldoende financiering’. Dat schrijven de vertegenwoordigers in een brief aan de gemeenteraad.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De gemeenteraad discussieert al jaren over een cultuurbedrijf. De laatste plannen gaan uit van een samenwerking van de drie hierboven genoemde organisaties. Die hebben elkaar gevonden, maar het wachten is op een besluit van de gemeenteraad over huisvesting en financiering.

Er is wel een voorstel van de gemeente om het nieuwe CultuurBedrijf onder te brengen in gemeenschapshuis De Burgt in Rijnsburg plus een vestiging aan het Emmaplein in Katwijk aan Zee en een multifunctionele accommodatie in de wijk Hoornes-Rijnsoever.

De gemeenteraad heeft afgelopen december 2020 ingestemd met verdere uitwerking van die huisvestingsplannen.


ontwikkelen

De drie culturele partners stellen in hun brief, dat zij een grote rol spelen bij het ‘realiseren van gemeentelijke doelstellingen’, zoals ‘het meedoen in de samenleving en het bieden van optimale kansen aan inwoners, met name kinderen en jongeren, om zich te ontwikkelen’.

‘Samenvoeging in een CultuurBedrijf zorgt ervoor dat deze maatschappelijke waarde, dankzij efficiëntere organisatie, duurzaam kan voortbestaan en zich nog verder kan verbreden en verdiepen.’ Daar is wel ‘adequate en eigentijdse huisvesting uiterst noodzakelijk’ voor. ‘Wij vragen u daarom met deze brief om de vorming en huisvesting van het CultuurBedrijf een plaats te geven in het coalitieakkoord.'


Brochure

Bibliotheek, Muziekschool en K&O hebben als CultuurBedrijf al een brochure (‘inspiratiedocument') gemaakt met als titel ‘Welkom in de huiskamer van onze dorpen'. Daarin staat uitgebreide informatie over wat zij te bieden hebben. ‘We staan voor een leven lang ontwikkelen voor iedereen.'

Nu nog een gebouw van waaruit zij gezamenlijk kunnen opereren.



Welkom in de huiskamer van onze dorpen'