Afbeelding
Foto: lumifotografie

Italiaanse wijnen

vakantie n Zo vlak na de feestdagen verschijnen er weer reclames op TV voor de zomervakantie. Ook ik maak dan meestal mijn plannen voor het zomerseizoen en de vakantiebestemming.

Als wijnliefhebber dwalen mijn gedachten altijd naar zonnige streken, met goed eten en wijngaarden met mooie wijn. Zoals Frankrijk en Italië, de grootste wijnproducerende landen.


Verschil

Eén van de verschillen tussen Frankrijk en Italië zijn de druivenrassen waar wijn van wordt gemaakt. Frankrijk gebruikt rassen die in de hele wereld bekend zijn en die we allemaal wel kennen: Chardonnay, Sauvignon blanc, en als rode variant Merlot, Cabernet sauvignon, Syrah en Pinot noir. Italië kent rassen als Nero d’Avola, Rondinella, Nebbiolo, Pecorino, en Passerina. Grote kans dat je nog nooit van deze druivenrassen hebt gehoord. Da’s niet zo gek: Italië kent meer dan 500 ‘eigen’ druivenrassen.


Onderscheiden

Sinds de jaren 70 zijn de internationale rassen, of beter gezegd de Franse rassen zoals Pinot blanc en Pinot noir, ook in Italië aangeplant. Later volgden Chardonnay, Cabernet sauvignon en Sauvingnon blanc. Zo rond de jaren 90 kwamen daar ook Syrah en Viognier bij. Aan het eind van de vorige eeuw stonden deze internationale druivenrassen in het middelpunt van de belangstelling bij Italiaanse wijnmakers. Maar een land met van oudsher zoveel eigen druivenrassen heeft goud in handen. Inmiddels verschuift de focus weer naar deze variëteiten. De lijst van druivenrassen is lang en biedt Italië ongekende mogelijkheden om zich in de toekomst te blijven onderscheiden.


Voor mezelf is het een gevalletje ‘Ik hou van jou maar ook van hem’. Ik val altijd voor een mooie Chardonnay. Wijn met fijne frisse citrus geuren, appel, een botertje en vanille. Een rijke volle smaak met voldoende frisheid. Deze wijn komt in Frankrijk en Italië voor. Maar van de Italiaanse Arneis kan ik ook erg genieten. Hierin ruik je frisse bloemen, druif, anijs en wat citroen. Wijn met een frisse tintel en smaken van rijpe appel, anijs en witte druiven. En dat zijn nog maar twee druiven waar ik van houd.


Italië

Op 22 januari geef ik een online wijnproeverij over Italië, dat boeiend land met zijn inheemse rassen. Aan de hand van acht wijnen proef je de magie van dit magnifieke wijnland. Wil je meer van Italiaanse wijnen weten, kijk dan op de website.


Linda Driebergen,                 Register Vinoloog


Eigenaresse van De Oude Keuken
cursuslocatie voor wijncursussen
Restaurant op afspraak
Katwijkerweg 16


Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding