Type mondkapjes

Bent u al gewend aan het dragen van mondkapjes op diverse plekken? Of vindt u het maar vervelend en belemmert het de ademhaling? 


Veel mensen vinden het niet prettig, maar het lijkt erop dat wij er voorlopig nog niet van af zijn. Het laatste advies van de overheid is om medische mondkapjes van het type 2 te dragen. Maar wat zijn dat precies? Mondkapjes bestaan in verschillende uitvoeringen die voor diverse doeleinden gebruikt worden. 


De eisen die gesteld worden aan medische mondkapjes zijn: 


* Bacterie filtratie; dit zegt iets over de mate waarin het masker druppeltjes in de lucht die virussen kunnen bevatten tegenhoudt. Type 2 maskers beschermen iets beter tegen aerosolen. 


* Ademhalingsweerstand; natuurlijk mag de ademhaling niet te veel belemmerd worden, maar moet het masker toch goed beschermen. 


* Spetterweerstand; dit zegt iets over de bescherming tegen grote druppels, type 2R mondkapjes hebben een extra waterdicht laagje aan de buitenkant die type 1 en type 2 mondkapjes niet hebben. 


Aan de buitenkant ziet u niet het verschil tussen een medisch mondkapje type 1, type 2 en type 2R. Zij zien er allemaal uit als het bekende blauwe mondkapje. 

Maar toch zit er dus wel verschil in de bescherming die zij u bieden. Naast de medische mondkapjes bestaan er ook FFP2 kapjes, dat zijn de witte kappen die strak op het gezicht aansluiten. In de meeste gevallen zal u voor het dagelijks gebruik kunnen volstaan met een medisch mondkapje van het type 2 of type 2R. 

Dat ademt ook prettiger dan een FFP2 kapje. 


Zo lang de voorraad strekt heeft Apotheek Rijnsburg voldoende type 2R mondkapjes en zelftests op voorraad. Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114.