Ik pas

De kop is er af. Het nieuwe jaar 2022 is van start gegaan. We hebben eindelijk een nieuw kabinet. Ik geef ze het voordeel van de twijfel. Ik geloof in hun nieuwe elan, en een andere aanpak van besturen, lees regeren. Ik weet dat ik met deze mening tot een minderheid behoor, maar ik ben nu eenmaal positief ingesteld. En veel slechter kan het toch eigenlijk niet…… Waarom ik wel vertrouwen heb in deze regering is omdat zij moeten dealen met ruim 17 miljoen verschillende meningen. De één weet het nog niet beter dan de ander. Ik vind het knap dat er weer mensen zijn die zich willen inzetten om ons land door deze coronacrisis te leiden. 


Een van de eerste dingen wat ik 2 januari heb gedaan is op de weegschaal gaan staan. De digitale cijfers toonden hetzelfde getal als eind november, vlak voor de feestmaand. Dat was in ieder geval een meevaller, niets aangekomen. Maar toch wel een paar kilo te zwaar. Dus deze eerste maand nu toch echt pas op de plaats. Nog meer aandacht aan gezond eten en geen lekkere dingen meer in huis halen, zoals snoep, koek, chips en wijn. Dat viel die eerste week niet mee. Er lagen hier en daar nog wat restjes ‘lekkere’ dingen. En eetbare zaken weggooien dat is voor mij uit de boze. De gekoelde flessen witte wijn en rosé heb ik inmiddels uit de koelkast gehaald. Niet in de verleiding komen om toch iets te nemen, werkt voor mij het beste. 


Een stok achter de deur hierbij is voor mij ‘dry january’. Een maand geen alcohol drinken. In ons land heet de organisatie hiervan ‘Ikpas’. Inmiddels hebben ruim 25.000 mensen zich hiervoor al aangemeld. Dat zullen er ongetwijfeld meer zijn, omdat niet iedereen zich officieel aanmeld, maar wel heeft besloten om een maand geen alcohol te nuttigen. De eerste twee weken zijn bijna voorbij. En ik leef nog steeds op thee, koffie, sparood met een schijfje citroen of rivella. In het weekend schenk ik die laatste twee wel in een wijnglas, gewoon omdat het lekker drinkt en gezellig staat. Een voordeel van deze lockdown is dat er geen nieuwjaarsbijeenkomsten zijn, waar de alcoholische dranken normaal rijkelijke vloeien, en de verleiding groot is om toch dat glas wijn te pakken in plaats van een glas water. 


Ik zit dus in het 'fris' ritme wat me eigenlijk wel bevalt. Ik vind het bijzonder om te ervaren wat voeding-drank met je lichaam doet. Ik ga deze uitdaging puur met en voor mezelf aan. Voor niemand anders. Ik weet dat ik het kan. Inmiddels geeft de weegschaal 1 kg minder aan. Ik had op meer gehoopt, maar troost me met de wetenschap dat het niet goed is om te snel te veel af te willen vallen. Ik ben op de goede weg en heb alle vertrouwen in mezelf. Vooral dat laatste wens ik u ook.

Houdoe.