Live SGP verkiezingsuitzending met Kees van der Staaij

Werkbezoek n Het lijkt nog ver weg, maar de gemeenteraadsverkiezingen op DV 16 maart komen snel dichterbij. 

Daarom komt Kees van der Staaij op vrijdag 14 januari naar Katwijk. Samen met onze lijsttrekker Jacco Knape en de fractie zal hij enkele werkbezoeken afleggen. We doen dit rondom ons verkiezingsthema. Wat dat is, Maken we morgen bekend. 

‘s Avonds zal Jacco Knape live bij Studio SGP over het werkbezoek en onze verkiezingsspeerpunten vertellen. Studio SGP is het landelijke talkshowprogramma van de SGP. Kijkt u mee? Graag nodigen we u uit om deze talkshow te bekijken. 


Dit programma is morgen, vrijdag 14 januari, live om 19.30 uur te bekijken via onze eigen Facebook pagina SGP Katwijk en via het YouTube-kanaal van de SGP.


Geen FvD in Katwijk 

Forum n voor Democratie (FvD), de partij van Thierry Baudet, doet niet mee met de gemeenteraadsverkiezingen in maart. 

De partij doet naar eigen zeggen in vijftig gemeenten mee, maar dus niet in Katwijk. Officieel kunnen partijen zich nog tot 31 januari melden bij de gemeente om mee te doen.

FvD heeft de afgelopen tijd in Katwijk diverse partijbijeenkomsten georganiseerd middels de zogenaamde ‘vrijheidskaravaan’. In februari van dit jaar was het nog betrekkelijk druk op de parkeerplaats aan de Noordduinen. De laatste keer – in november – waren beduidend minder mensen geïnteresseerd.

Forum scoorde in maart 2019 bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten nog een kwart van de stemmen in Katwijk en was daarmee de partij met veruit de meeste stemmen. 

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen maart was dat 7,3 procent en moest het zeven andere partijen voor zich dulden.


CU stelt vragen over ventilatie schoolgebouwen

Ingezonden n De ChristenUnie (CU) heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over de ventilatie in onze schoolgebouwen. De CU is blij en dankbaar dat de scholen weer open mogen, maar krijgt veel zorgelijke signalen over het gebrek aan ventilatie binnen onze schoolgebouwen. 

De CU vindt het van groot belang dat onze kinderen in een schone, veilige omgeving naar school kunnen.

We zitten nu bijna twee jaar in een coronacrisis en al vanaf het begin is het belang van goed ventileren duidelijk. De schoolgebouwen in onze gemeente ventileren vooral door de ramen open te doen waar kinderen vervolgens verkouden door worden. Gebouwen waar de ramen naar buiten open gaan waardoor kinderen natregenen bij slecht weer zijn geen uitzondering. En ondanks dat ‘natuurlijk ventileren’ zijn de luchtwaardes buitengewoon slecht hebben wij van diverse scholen begrepen.

De CU vindt het van groot belang dat onze kinderen in een schone, veilige omgeving naar school kunnen en dat we doen wat in ons vermogen ligt om het overdragen van virussen te voorkomen.

De CU wil dat de gemeente doet wat in haar vermogen ligt met betrekking tot de gezondheid van onze kinderen en leerkrachten.


VVD wil haalbaar klimaatbeleid

Ingezonden n We wonen allemaal graag in een wijk waar we ons thuis voelen. Een wijk die goed bereikbaar, groen en veilig is.

Als het gaat om energie, moet ook Katwijk verduurzamen. Daar denken wij als VVD volop over na: het vraagt namelijk om verstandige en betaalbare keuzes. Zo zorgen we ervoor dat we klaar zijn voor de toekomst én onze gemeente schoon en leefbaar houden.

De laatste jaren wordt er steeds meer gesproken over de energietransitie. Voor sommige partijen is dit aanleiding om de noodkreet te luiden over het gasvrij maken van woningen, terwijl anderen Katwijk graag voorop zien lopen in de regio. De VVD kiest voor een realistisch geluid: ook als Katwijk zullen we ons aandeel moeten leveren, maar het is wel belangrijk dat we dit zorgvuldig doen.

Zo loopt er momenteel een proef met het gasvrij maken van woningen in de wijk Kalkoven, in Katwijk Noord. We willen de resultaten van deze proef afwachten voor de gemeente nieuwe stappen zet. Ook willen we dat de gemeente kijkt naar andere warmtebronnen, zoals geothermie, omdat het zeer twijfelachtig is of er ooit nog een warmteleiding met restwarmte uit de Rotterdamse haven komt. En het verduurzamen van bestaande woningen mag wat ons betreft niet leiden tot hogere woonlasten voor inwoners.

Verder zien we graag dat de gemeente probeert om groene energie te verkrijgen die niet lokaal is geproduceerd: in een dichtbevolkte en volgebouwde regio zoals de Randstad is immers weinig plaats voor zonneweiden en windmolens. Wat we wél kunnen doen als Katwijk, is het stimuleren van meer zonnepanelen, bijvoorbeeld op grote en platte daken. Daarvoor moet de gemeente in gesprek blijven met netwerkbedrijf Alliander, zodat we de groeiende vraag naar energie voorblijven, bijvoorbeeld door de aanleg van nieuwe kabels.

Tot slot: de gemeente moet wat de VVD betreft altijd het laatste woord hebben over de energietransitie. Lokaal weten we het beste welke stappen we kunnen en moeten zetten. Daar hebben we een regionaal orgaan als Holland Rijnland niet voor nodig. En de gemeente gaat ook geen taken overnemen van gemeenten die weigeren om in hun gebied maatregelen rondom de energietransitie door te voeren. Daarvoor is de ruimte in onze gemeente, zoals hiervoor al aangegeven, te schaars. Kortom: Katwijk verdient een realistisch en haalbaar klimaatbeleid.