Afbeelding
Foto: pr

Donatie door Stichting KOK kinderopvang

n 500 euro voor KunstLab op het AZC 

Onlangs n overhandigde Lisette Marang van Stichting KOK kinderopvang een cheque ter waarde van € 500,- aan Ingeborg Dennesen van het KunstLab van Stichting De Vrolijkheid op het asielzoekerscentrum in Katwijk. 

Stichting De Vrolijkheid realiseert workshops en kunstprojecten op asielzoekerscentra door heel Nederland. In het KunstLab op AZC Katwijk werkt een team van vaste workshopleiders en vrijwilligers en worden er wekelijks dans-, muziek- en beeldende kunst workshops aan de kleinere kinderen en tieners gegeven. 


De dansworkshops worden gegeven door professionele dansdocenten van het Nederlands danstheater. Bij de muzieklessen leren tieners gitaar spelen en bij de beeldende kunstlessen wordt in 2d en 3d gewerkt met verf, klei, hout en diverse andere materialen. Het KunstLab in Katwijk biedt de kinderen een plek om nieuwe dingen te ontdekken, zich te ontspannen en vooral plezier te beleven.

Lisette Marang: ‘Stichting KOK kinderopvang heeft een aantal jaren geleden in samenwerking met de gemeente Katwijk een peuteropvang gerealiseerd bij basisschool De Verrekijker in het asielzoekerscentrum in Katwijk. Wij zijn trots dat we de jonge kinderen hier een plek kunnen geven om te spelen en zich te ontwikkelen. Deze donatie komt ten goede aan álle kinderen van het AZC, omdat ze allemaal iets extra’s verdienen, zeker in deze tijd.’ | Foto: pr.


Gedragsverandering voor een gezonde leefstijl

Zorggroep n Katwijk. Overgewicht zorgt voor veel gezondheidsproblemen. Denk maar aan suikerziekte en hartkwalen.

Maar ook aan slijtage van de gewrichten. Om overgewicht te verminderen is het van belang je leefstijl en eetgedrag te veranderen. Dat is erg moeilijk, omdat er meestal sprake is van ingesleten. Mensen weten best wel dat ongezonde voedingsgewoonten bijdragen aan gezondheidsrisico’s, maar vinden het toch moeilijk om gezonder te eten. En als het je al lukt om je leefstijl aan te pakken, dan val je vaak snel weer terug in je oude gewoonten.


Ondersteuning

Je leefstijl en eetgedrag kun je op verschillende manieren veranderen. Allereerst moet je weten wat een gezonde leefstijl inhoudt en vervolgens moet je leren hoe je jouw gedrag kunt veranderen. Voor blijvende gedragsverandering is het noodzakelijk dat je zelf ook werkelijk wilt veranderen en dat je over hiervoor genoeg gemotiveerd bent.
Steun vanuit je eigen omgeving helpt om op lange termijn te slagen. Probeer voor jezelf te onderzoeken waar je tegenaan loopt en wat je misschien kunt veranderen. Geen voldoende steun van familie en vrienden? Kijk dan of je ondersteuning kunt krijgen van andere mensen, of misschien wel een nieuwe omgeving kunt opzoeken waar je wel de bemoediging krijgt die je nodig hebt. Met de juiste ondersteuning kan een nieuwe leefstijl worden ontwikkeld om deze uiteindelijk ook vol te houden.


Omgevingsfactoren spelen ook een belangrijke rol. In Nederland is het aanbod voor ongezonde en calorierijke voeding zo toegankelijk geworden, dat het moeilijk is de verleiding te weerstaan. Bij een overheersend ongezond aanbod worden mensen voortdurend gestimuleerd om ongezonde voedingskeuzes te maken. De komende suikertaks zal in ieder geval wat kunnen helpen gezonde keuzes te maken.
Mensen die hun leefstijl en gedrag willen veranderen doorlopen verschillende fases. Eerst overweeg je of je jouw gedrag wilt veranderen. Vervolgens verander je jouw gedrag daadwerkelijk. Ten slotte ga je het ook volhouden.


Volhouden

Ga alleen afvallen als je er helemaal klaar voor bent. Het maken van kleine stappen zorgt ervoor dat je het ook echt kunt volhouden. Vermijd verleidingen en zoek afleiding tijdens moeilijke momenten. Maak eventueel gebruik van professionele begeleiding, bijvoorbeeld door een diëtiste. Het is ook mogelijk om dit samen met anderen in een groep te doen. De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is een effectieve groepsbehandeling. Hierbij word je geholpen om je aan een gezonde(re) leefstijl te helpen. In de groepsgesprekken wordt er advies gegeven hoe om te gaan met factoren die een gezonde leefstijl beïnvloeden. Daarnaast wordt er gesproken over de mogelijke oorzaken die tot het overgewicht hebben geleid. De hele cursus duurt twee jaar. Uw huisarts en praktijkondersteuner kunnen hier meer over vertellen.