De Ruyter brengt de zorgbedden naar Roemenië en Oekraïne| Foto: pr.
De Ruyter brengt de zorgbedden naar Roemenië en Oekraïne| Foto: pr. Foto: pr

Ben je al gewend?

samen n Het jaar 2022 is nog steeds een beetje vers en daarom stel ik deze vraag: ben je al gewend aan dit jaar? Soms schrijf je nog wel eens het vorige jaar als je een datum moet opgeven. En sowieso is dit wel een jaar om te wennen.

De lockdown en alles wat ermee te maken heeft. Met name voor kappers, horeca, een groot deel van de middenstand: hoe moet dat met deze nieuwe financiële klap?


Maar ook in huis, waar in situaties van thuiswerken en studeren betekent dat je elkaar veel meer meemaakt. Daar moet je best aan wennen. En wennen hoe gaat dat nu eigenlijk? Is daar een cursus voor? Ik denk dat je om te wennen moet werken aan je eigen instelling. Ik sprak een oudere dame, die hier een goed jaar geleden is komen wonen. Ze is hier trouwens geboren en getogen, maar ze was na tientallen jaren terug gekomen naar haar roots. Om de weg te vinden tussen de beperkingen valt niet mee. Ik vind het heel knap van haar dat ze niet bij de pakken is gaan neerzitten. Ze heeft niet gewacht totdat mensen op haar afkwamen, maar ze heeft zelf stappen gezet, binnen de geldende beperkingen. En ondertussen is ze gewend. Prachtig!


Hoe wen je nu aan elkaar als bijvoorbeeld moeder die thuiswerkt met je zoon die thuis moet studeren. Want natuurlijk maakt een tiener dan wel twintiger rommel die jij direct opgeruimd wilt zien. Misschien toch als moeder jezelf een kleine cursus gewenning geven en de vingers wat uit elkaar houden zodat je erdoorheen kunt zien? 

En als student, koop eens een bosje bloemen, kost een paar centen. Maar daarmee kun je met een vleugje liefde en een knuffel veel krediet geven: sorry mam, ik ben misschien niet altijd even netjes, maar ik vind je tof! Als we ons best doen, bereid zijn elkaar wat ruimte te geven, en soms even de tijd nemen om wat uit te praten en de lucht op te klaren, ja dan kun je wat beter wennen aan dit jaar en zeker ook elkaar. Weet je wat: lees elk dit stukje en zoek naar nieuwe mogelijkheden.
Wow: voor het eerst dat ik in een column iets van je vraag! Daar moet ik wel even aan wennen.

Vriendelijke groet
en goede wensen voor 2022
 
ds. Piet


Zorgbedden van De Kim gaan naar ziekenhuizen Oost Europa

Zorghotel n De Kim, in de duinen van Noordwijk, heeft deze week tientallen zorgbedden voor behoeftige ziekenhuizen in Roemenië en Oekraïne gedoneerd. 

De bedden worden door een hulptransport van Stichting Werkgroep De Ruyter uit Rijnsburg vervoerd naar armzalige ziekenhuizen.

‘De bedden zijn voor De Kim overbodig geworden. We vervangen de bedden na ongeveer 10 jaar. Onze gasten vinden de matrassen erg fijn liggen. Weggooien is dus zonde. Recyclen daarentegen had gekund maar in Oekraïne en Roemenië is een groot tekort aan zorgbedden. Het land lijdt onder een toename van het aantal coronabesmettingen en -doden. Alle hulp is daarom welkom’, vertelt hotelmanager Patricia Sanders.

Werkgroep de Ruyter steunt al meer dan 30 jaar de armste gebieden van Oost-Europa. Elk jaar rijden zo'n 25 transporten met eigen opleggers van Stichting Werkgroep De Ruyter, gereden door vrijwilligers van Stichting Werkgroep De Ruyter, naar deze landen. ‘De situatie van de mensen in grote delen van Roemenië en Oekraïne is bizar slecht. Ze leven in krakkemikkige hutjes of met veel familieleden in een klein appartement. De situatie van deze mensen is vaak uitzichtloos, je vindt ze bedelend langs de kant van de weg of ze grijpen naar de alcohol. Als ons transport aankomt is het niet te beschrijven hoe dankbaar en blij ze zijn', aldus Jaap de Mooij, secretaris van de Stichting Werkgroep De Ruyter.

Zie ook videoverslag op
allesoverkatwijk.nl.

Afbeelding