Bussen op Leiden Centraal. | Foto: Yinka Jan Sojinu
Bussen op Leiden Centraal. | Foto: Yinka Jan Sojinu Foto: Yinka Jan Sojinu

Wijzigingen dienstregeling busdiensten Arriva

Openbaar n Vervoer. De nieuwe dienstregeling van Arriva in de regio Zuid-Holland Noord gaat komende zondag 9 januari in. Reizigers keren terug in het openbaar vervoer, maar coronamaatregelen blijven belangrijk. Daarom worden alle ritten dagelijks gemonitord, zodat er een inschatting gemaakt kan worden van het aantal reizigers in de komende maanden.

Op basis daarvan hebben is de dienstregeling 2022 samengesteld: meer ritten waar reizigersgroei te zien is; minder ritten waar het gebruik structureel achterblijft. Het hele jaar wordt vraag en aanbod op elkaar afgestemd. Waar nodig worden extra bussen ingezet of de dienstregeling tussentijds aangepast.

Voor 2022 betekent dat een verandering van vertrek- en aankomsttijden van de bussen. Ook worden extra ritten toegevoegd, terwijl andere komen te vervallen. Hieronder de wijzigingen voor Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.

Buslijn 35 vervalt: er kan gebruik worden gemaakt van lijn 38.

Buslijn 37 vervalt: er kan gebruik worden gemaakt van lijn 90.

Buslijnen 35 en 38 worden samengevoegd tot een nieuwe buslijn 38 Unmanned Valley - Valkenburg - Leiden Centraal. Op zaterdag en zondag stoppen de bussen bij de halte Duinvallei/N206. Ze rijden dus niet door naar UMV. De bussen op lijn 38 rijden alle dagen van de week een uurdienst; in de avonduren rijden ze niet. 

Buslijn 90: de bussen op lijn 90 uit Lisse - Noordwijkerhout - Noordwijk rijden vanaf de halte Gemeentehuis in Katwijk volgens de route van buslijn 37 door Rijnsburg, Nieuw Rhijngeest en Bio Science Park (BSP) naar Leiden Centraal. Op buslijn 90 is er alle dagen van de week een uurdienst.

Qliner 385 rijdt vanaf halte Gemeentehuis in Katwijk volgens de route van lijn 90 naar Wassenaar en Den Haag. Lijn 90 vervalt op het traject naar Den Haag. Bij de haltes Gemeentehuis in Katwijk of Boerenburg in Noordwijk sluiten de lijnen 90 en 385 op elkaar aan, zodat inwoners van Noordwijkerhout van en naar Wassenaar en Den Haag kunnen blijven reizen. Qliner 385 rijdt op werkdagen overdag een halfuurdienst en in de avonduren en in het weekend een uurdienst.

Buslijn 221 via Bio Science Park (BSP) in Leiden wordt ‘omgebouwd’ tot buslijn 21 via Rijnsburg en Oegstgeest. Met buslijnen 20 en 21 krijgen Noordwijk, Rijnsburg en Oegstgeest een hoogfrequente verbinding met Leiden Centraal: in de daluren rijden de bussen samen acht keer per uur! Is BSP jouw bestemming, dan kun je op Leiden Centraal overstappen op een van de vele ritten op de buslijnen 9, 38 of 90 van en naar het BSP. Lijnnummer 221 (en daarmee ook 621) komt te vervallen.


Lentedienstregeling

In 2022 introduceert Arriva in de regio naast de winter- en vakantiedienstregeling een lentedienstregeling. In mei en juni neemt het aantal reizigers op de drukke lijnen namelijk aanzienlijk af. Er zijn dan nog te veel reizigers voor een vakantiedienstregeling, maar op sommige lijnen is het ook niet meer nodig om de winterdienstregeling (met veel ritten) te rijden.

Reizigersgroei

De lentedienstregeling wordt ingevoerd op de trajecten Noordwijk-Leiden (buslijnen 20 en 21), Zoetermeer-Leiden (R-net 400), Katwijk-Leiden (R-net 430 en 431) en Bio Science Park (buslijn 9), en geldt in mei en juni, maar ook tijdens de schoolvakanties in februari, mei en oktober.


Wijkraad over wijziging Buslijn 37

Ingezonden n door Wijkraad Rijnsburg. Vorig jaar juli heeft de wijkraad in een ingezonden brief mededeling gedaan van het feit dat busmaatschappij Arriva voornemens was de frequentie van buslijn 37 door Rijnsburg te verlagen van 1x per uur naar 1x per 2 uur.

Wij vonden dit als wijkraad onacceptabel en hebben dan ook onze bezwaren hiertegen kenbaar gemaakt aan Arriva en Burgemeester en wethouders.

In een eerste reactie heeft Arriva toen laten weten niet bereid te zijn van dit voornemen af te zien.

Een dezer dagen zagen wij op de website van Arriva tot onze verrassing dat er een wijziging gaat plaats vinden met betrekking tot buslijn 37. Buslijn 37 gaat namelijk verdwijnen per 9 januari van dit jaar en in de plaats daarvan komt buslijn 90. Deze buslijn komt vanuit Lisse en gaat via Noordwijkerhout, Noordwijk en Katwijk naar Rijnsburg en volgt vervolgens de route van de oude buslijn 37 naar Leiden. Dit wordt een 1 uur dienst. Dit betekent dus dat de bus net als voorheen 1 x per uur blijft rijden met dien verstande dat het (een uitgebreide) lijn 90 in plaats van lijn 37 wordt. Hiermee is de aanvankelijk voorgenomen verslechtering van het busvervoer voor westelijk Rijnsburg tot onze tevredenheid van de baan.


Nieuw groen voor huurders Petronella van Saxenstraat

tuin n De bewonerscommissie kwam met een goed idee: de tuinen tussen de Petronella van Saxenstraat en de Anna van Berchemstraat in Rijnsburg vergroenen. 

Bij de oplevering van de nieuwe woningen waren er al allerlei ideeën; nu is het eindelijk klaar. 

Al het groen in de openbare ruimte wordt door de gemeente onderhouden. Maar groen was er tot voor kort niet. Daarom heeft Dunavie dit in overleg met de huurders aangelegd. De hovenier maakte een scherpe deal en de gemeente en Dunavie betaalden mee. 

Buurtbewoners hebben er een groen veldje bij. Heerlijk om te spelen voor kinderen én voor de vlinders en bijen. Want groen, planten en bomen zijn natuurlijk veel beter én veel mooier dan een hoop zand voor de deur.


Ook belangstelling voor de bewonerscommissie? Ga naar www.dunavie.nl > ik ben huurder > in de wijk > meedenken en meepraten