Thuis

Allereerst allemaal de allerbeste wensen, voorspoed en gezondheid voor het nieuwe jaar. Dat we elkaar maar weer vaak mogen tegenkomen en genieten van een open leven.

Wat was het een feest dinsdagavond tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Katwijk, RTV Katwijk en Verhagen Media op de televisie. Nee, we hebben ons niet volgegoten met champagne, daar zaten de mondkapjes voor. En we hebben ook niet als Sigrid Kaag op de tafels staan dansen. Niks van dat alles, maar we hebben wel veel mensen een plezier gedaan. En misschien nog wel het meest onszelf.
Wat doe je als je elkaar toch het beste wil wensen. Als je mensen blij wil maken met een geldbedrag of prijs? Hoe maak je van de nood een deugd? Dat is om net als vorig jaar een televisie-uitzending te bouwen rond al deze items. Aan Marc Wonnink en ondergetekende weer de eer om het in goede banen te leiden.
Hoewel in principe iedereen het liefst gewoon fysiek bij elkaar was gekomen in de hal van het gemeentehuis, was het toch leuk te ontdekken, dat elke organisatie die betrokken was er toch iets bijzonders of creatiefs van wilde maken. De nieuwjaarwens van het College zat verpakt in een creatieve nieuwjaarboodschap opgenomen in de nieuwe woonwijk de Horn. Er waren leuke muzikale items van onze eigen lokale talenten van tevoren opgenomen, want hoe je het wendt of keert, we zitten nog steeds met diverse beperkingen.
Het uitreiken van de Meerburgprijzen door Marjolijn Meerburg, kleindochter van reder Meerburg die maar liefst zes organisaties blij mocht maken met een prachtige cheque. Een ‘boost-er’ om met hun activiteiten door te gaan. Dat is geweldig als je al die blijde gezichten ziet.
En dan de Politicus van het jaar. Een terecht item. We mopperen wel eens op onze politici, maar zij steken wel heel veel tijd in hun raadswerk. En wat we natuurlijk niet moeten vergeten is dat wij ze uiteindelijk zelf kiezen, dus iedereen half maart naar de stembus. En dan het team van RTV Katwijk.
Voor ons ligt een vers jaar. Wat gaan we doen?
Natuurlijk hebben we het afgelopen jaar fouten gemaakt. Sterker nog, we weten dat we ze dit jaar ook weer gaan maken. Gewoon, omdat we niet alles kunnen weten, we soms elkaar of onszelf voor de gek houden, niet elke dag hetzelfde zijn of dat we weer eens niet goed hebben geluisterd. Als het maar niet is om de ander een hak te zetten, iets ergs aan te doen of niet eerlijk te zijn. Als we elkaar blijven waarderen om de dingen die wel kunnen en doen en elkaar respecteren, kunnen we elkaar ook in dit nieuwe jaar weer tegemoet treden. Zodat we, als het er op aankomt we weer allemaal naar huis kunnen. Of zoals Peter Pannekoek dat tijdens zijn oudejaarsconference zo mooi omschreef: we dan allemaal maar weer de weg naar huis weten. En ze daar dan weer klaarstaan om ons te omarmen.