Een van de beschadigde panelen bij het mausoleum in Rijnsburg. | Foto: pr.
Een van de beschadigde panelen bij het mausoleum in Rijnsburg. | Foto: pr. Foto: pr

Jaarwisseling met incidenten; onrust blijft uit

kalm n De jaarwisseling in de gemeente Katwijk is met enkele incidenten verlopen; grote onrust is uitgebleven. De brandweer heeft enkele branden moeten blussen, de politie heeft negen jaarwisseling-gerelateerde meldingen afgehandeld.

‘Het was een gezellige jaarwisseling. De sfeer op straat was op veruit de meeste plekken goed. Veel mensen hebben hun best gedaan om er een leuke avond en nacht van te maken. Complimenten aan de jongeren. Er waren aardig wat kinderen en jongeren op straat en wat ik er zelf van gezien heb, hebben zij zich ook goed vermaakt', blikt locoburgemeester Adger van Helden terug.

‘Maar de nacht had ook een andere kant’, benadrukt Van Helden. ‘In Katwijk is een jongeman mishandeld. Echt verschrikkelijk. Gelukkig is hij door een omstander geholpen, maar dit had heel anders af kunnen lopen. Verder waren er veel brandjes en zijn vuilnisbakken en een bushokje gesloopt. Dan mag oud- en nieuwjaarsnacht relatief rustig verlopen zijn, maar dit is niet oké. Ook niet tijdens de jaarwisseling.’


vuurwerkschade

Van een vuurwerkloze jaarwisseling was overduidelijk geen sprake. Al weken waren in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg knallen te horen. Op oudejaarsdag en na de jaarwisseling was dat niet anders. Waar vorige jaarwisseling tijdens het vuurwerkverbod het vooral ‘echt’ illegaal vuurwerk betrof; waren nu gezinnen naar België getrokken om daar vuurwerk te kopen en vervolgens af te steken.


De politie was zichtbaar aanwezig in de gemeente. Onder meer de Mobiele Eenheid reed preventief rond. Onrusten op het Hoornesplein en het Andreasplein bleven uit. De politie heeft negen meldingen afgehandeld, vorige jaarwisseling waren dat er 29.

Op de Boslaan in Katwijk is even na middernacht een voetganger aangereden door een politieauto. Die auto was met spoed onderweg naar een melding van een gebouwbrand toen een voetganger ter hoogte van de Lidl overstak. Direct hebben de agenten en omstanders de hulpverlening opgestart. Het slachtoffer is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De landelijke eenheid van de politie heeft onderzoek gedaan. Hieruit is gebleken dat het slachtoffer plots de weg oprende. Niet op het zebrapad. Mogelijk dat hij nog over wilde steken voor de politiewagen langs. De bestuurder van de politieauto heeft nog geremd en geprobeerd uit te wijken, maar kon een aanrijding niet voorkomen.

De brandweer is tien keer uitgerukt. Onder meer voor twee woningenbranden, brand in een schuur en een brandende fiets.


In het centrum van Rijnsburg hebben onverlaten op oudejaarsavond een van geschiedenispanelen die bevestigd zijn aan het elektriciteitshuisjes nabij het Mausoleum vernield. Op de panelen is de rijke historie van de Rijnsburgse Abdij te lezen. Helaas is door de vernieling van een van de panelen het verhaal nu niet meer compleet. Het Genootschap Oud Rijnsburg betreurt de opzettelijke vernieling van de Rijnsburgse historie en heeft de gemeente Katwijk gevraagd om het paneel te vervangen.