Drie W’s

Katwijk en Rijnsburg vieren feest. Eindelijk. Het mag weer. En wat treffen we het met het weer, zeg. Hoewel het misschien een tikkeltje te warm is voor velen. En met die warmte krijgen we wel met een aantal problemen te maken, namelijk de drie W’s: Wespen, Water en Warmte.


Ten eerste: het warme weer zorgt namelijk voor veel wespen. Het wespenseizoen is dit jaar vroeg begonnen. Dat komt door het droge voorjaar en een tot dusver warme zomer.

Ik las dat in heel Nederland ongediertebestrijders massaal handen tekort komen om alle wespennesten te bestrijden. De overlast is enorm.

Door de heerlijke zomerse temperaturen en de vakantieperiode gaan mensen massaal naar buiten. Lekker barbecueën in de tuin, naar het strand of zwembad. De wespen zijn inmiddels volgroeid en buiten het wespennest gaan ze op zoek naar zoet eten. En die voorraad is dus massaal aanwezig op strand, in tuintjes en op terrasjes.

Volgens een wespenexpert is er niet zo veel te doen tegen de overlast van deze vliegende insecten. Wespen zijn op dit moment bezig met overleven en hebben zoet voedsel nodig. Dat vinden ze dus bij ons aan tafel. Enkele wespen kun je weghouden met een wespenval of een plantenspuit. Maar als de overlast echt groot is, zit er waarschijnlijk een wespennest in de buurt.

Het tweede probleem is een mogelijk tekort aan water. Drinkwaterleverancier van onze regio, Dunea, liet deze week weten dat de droogte van deze zomer tot nu toe geen impact heeft op onze drinkwatervoorziening. De waterpeilen in de infiltratieplassen in de duinen zijn op orde en de drinkwatervoorraden zijn goed genoeg gevuld. Dunea haalt het water hoofdzakelijk uit de Maas en een heel klein deel uit de Lek, niet de Rijn. Verzilting is niet van toepassing op de Maas. De afvoer van de Maas is wel aan de lage kant, maar nog ruim voldoende. Wel is het advies om zuinig water te gebruiken.

Op heel warme dagen kan er een piek ontstaan op bepaalde uren. Dan moeten de leidingen meer water vervoeren dan normaal en dat kan gevolgen hebben voor de waterdruk.

Ander gevolg van het watertekort, is dat de Uitwatering is dichtgeslibd. Je kunt nu van het zuidstrand gewoon doorlopen naar het noordstrand. En spuien zit er vanwege het watertekort voorlopig denk ik niet in.

En dan de warmte. Pfff. Gelukkig hebben we aan de kust meestal wel een windje dat deze dagen voor de broodnodige verkoeling zorgt. En natuurlijk de zee. Maar met mosdiertjes en kwallen is dat niet altijd een pretje.

Thuis de airco volop laten draaien, is evenmin een pretje. Niet duurzaam, kost veel stroom en herrie. Het is soms even afzien. Ook dat hoort er bij deze zomer.

Maar de feestweken in de verschillende dorpsdelen gaan door en dat is een grote plus. Lekker naar het NZF, naar de Flower Parade en straks naar de Najaarsfeesten.

Veel plezier met alle festiviteiten de komende weken. Zaterdag natuurlijk eerst de bloemencorso. Belangrijkste tip op deze warme dagen: hou het hoofd koel. Letterlijk en figuurlijk.


criticaster@katwijkschepost.nl