Afbeelding
Foto: pr

Miniatuurtje

Foto's roepen herinneringen en andere beelden op. Kleine gebeurtenissen, vergeten ontmoetingen.         Adri van Beelen beschrijft ze in miniatuurvorm.

Lieve Trees,

Gisteren werd op strand weer eens fotografie gepleegd en toen stond onze Kees natuurlijk weer zo bespottelijk te doen op de mast van de bomschuit. Met een bolhoed op z’n harsens stond-ie te doen of hij de markies van Pimpeldee was of de baron van Hutjeflut. Terwijl het een gewone timmerman is, onze Kees, een dóódgewone timmerman. Maar ze zeiden: Goedeljee komt een foto maken van de KW 66 en iedereen is erbij: Greetje, Ans, Klaziena, Arenda, Moekje, Zus, Leida en Anie. En Henk, Ijsbrand, Amerik, Teun en Dirk. Tja, en dan mot en zal Kees d’r ook bij wezen.

’t Is zo’n aansteller, onze Kees. Met dat pak aan en die bolhoed op is hij ook een keer naar Den Haag geweest om voor het paleis te demonstreren hoe koningsgezind hij was. Natuurlijk was de koningin niet thuis, maar hij zei van wel. ‘Ze schoof het gordijn opzij en toen ze mij zag staan, knikte ze vriendelijk en zei dat ik naar binnen moest komen voor een kopje thee. Dat deed Willem III nou nooit. Dat was zo’n saggerijn… Maar onze Willemien is gewoon een schat.’ Met dat verhaal kwam hij dan thuis.

Een andere keer ging hij naar de Leidse Universiteit om zich in te laten schrijven voor een studie rechten. De pedel of zoiets vroeg waar hij school had gegaan. En onze Kees zei dat het de school met de bijbel was, tot en met het zevende leerjaar. Maar het moest natuurlijk op z’n minst hogere burgerschool zijn of nog liever gymnasium. Maar die woorden kon hij nog geeneens schrijven.

Of hij verkondigde dat hij een Amerikaan was die heel goed Nederlands had leren spreken. Dan keken de mensen hem bewonderend na. En daar was het hem om te doen natuurlijk. Net als op die foto’s – altijd haantje de voorste, baas boven baas. Nou wéér, op die mast van de KW 66. Hij mag wel opletten dat-ie er niet van aflazert, onze Kees.

Nou ja, verder blijft het een lieve jongen natuurlijk. En een goeie timmerman.



DURF wil energietoeslag aan studenten toekennen

Ingezonden n DURF

Rechtbank Gelderland oordeelde op 5 september, dat de gemeente Nijmegen onterecht studenten uitsluit van de energietoeslag.

‘Het college stelt dat studenten niet in aanmerking komen voor de energietoeslag omdat de woonsituatie van studenten als groep zeer divers is. Op deze wijze wordt volgens de rechtbank een niet te rechtvaardigen onderscheid gemaakt.’ Energiearmoede raakt veel mensen, en dat is niet anders voor jongeren en studenten. Huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum kunnen de energietoeslag sinds mei aanvragen. Iets meer dan de helft van de huishoudens die recht heeft op de toeslag in onze gemeente heeft dat ondertussen gedaan. Een groot deel van de mensen is dus nog niet bereikt. Fractievoorzitter Max van Duijn heeft daarom schriftelijke vragen opgesteld en het college van burgemeester en wethouders gevraagd wat de gevolgen van de uitspraak zijn voor Katwijk en of de gemeente de energietoeslag ook wil toekennen aan studenten. Het college heeft een termijn van 30 dagen om de beantwoording aan te leveren.