Batterijen 'pinkwashen'

Ik las van de week een artikel in een andere krant over 'pinkwashing'. Grote bedrijven die opeens hun logo in de kleuren van de regenboog veranderen om te laten zien dat ze ook heel inclusief bezig zijn. 

Echt een inclusief beleid voeren sommige van die bedrijven niet. Doel is natuurlijk om sympathie te wekken om nog meer geld te verdienen, in dit geval over de rug van LHBTI+-ers. COC Nederland, de belangenclub van LHBTI+-ers keurt het af, en noemt de bedrijven bij naam en toenaam.


'Pinkwashing' rondom de 'pride' heb ik nog niet gespot bij een bedrijf in Katwijk. Omgekeerde vlaggen en her en der een regenboogvlag wel. 

Maar daar wil ik het helemaal niet over hebben. 'Pinkwashing', oftewel witwassen, gebeurt wel degelijk in Katwijk. Niet met de LHBTI+-week, maar met een andere actie.


Deze week is de Boskalis Beach Cleanup Tour gestart. Duizenden vrijwilligers gaan van Cadzand tot Schiermonnikoog vijftien dagen lang afval op de stranden rapen.

Volgende week doen ze ook Katwijk aan. Met een prikker op stap om peuken en ander afval van de stranden te halen. Ja, een nobele actie van Stichting De Noordzee, maar die sponsor... Boskalis.


Die kennen we wel. Dat is diezelfde club die langs de N206 - Tjalmaweg bij Valkenburg Beaumix heeft gestort. Dat 'circulaire' bouwmateriaal dat vol bleek te zitten met plastic, half verbrande batterijen en andere metalen. Stoffen die je niet in de grond wilt hebben, en zeker niet zo dicht bij de duinen. Dat spul waar de gemeente, de Tweede Kamer én de minister eigenlijk vanaf willen. Maar ja, regels. Het viel precies binnen de - te ruim opgezette - normen.


Dat spul is zo omstreden, dat Boskalis in juni besloot dat er nóg meer van nodig was op de bouwplaats van de N206. 

Weer ophef. En terecht. Maar, het is inmiddels alweer een paar weken geleden, dus weg ophef en scheve gezichten. Ik stel voor dat de heren van Boskalis zelf ook mee gaan doen met het opruimen van het Katwijkse strand volgende week, en direct met prikstok en al de bouwplaats langs de N206 meepakken. Daar valt nog genoeg afval te halen!


Terug naar het 'pinkwashen'. Ik zat even op de social-media pagina van Boskalis te kijken, nog geen logo of vlaggen in regenboogkleuren. Dat hoeft niets te betekenen overigens. 

Tot slot nog een suggestie voor buurtbewoners langs de N206: hang een omgekeerde Boskalis-vlag in top. Dat zal ze leren! Oh, hang die niet op aan provinciale eigendommen, dan worden ze verwijderd.


criticaster@katwijkschepost.nl