Visserijschool

De Stichting Behoud Maritiem Verleden Katwijk spreekt van een ‘monumentale wanprestatie’.

Ze hebben eigenlijk niet heel veel kritiekpunten waardoor hun kwalificatie een beetje buiten proporties lijkt, oud premier Balkenende zou het hebben over ‘Grote woorden’. 

Volgens de stichting valt het zicht op het monument vanaf de Rijnmond weg. Dat kan je heel mooi oplossen door even naar de overkant van de Binnenwatering te lopen en heb je een prima zicht op de contouren van de oude school. Er is ook weinig monumentaals aan een schoorsteen die doet denken aan het niet echt bestendig verstoken van fossiele brandstoffen.

Een ander punt van kritiek is dat de toren niet publiek toegankelijk is, maar dat is voor zover ik weet nog nooit het geval geweest.

Wat ik ook mis in hun verhaal is het belang van 32 gezinnen die een mooie woonplek gaan betrekken, het wordt steeds drukker in onze geliefde Rijndelta en met dit plan wordt er verstandig omgegaan met de beperkte ruimte.

Ik wil de stichting dan ook adviseren om niet als alles al rond is, te komen met dit soort kritiek en zich bezig gaan houden met de toekomst. 

Een tip van mij. Ga proberen om ergens een werf te maken waar op de oude manier bomschuiten in elkaar worden getimmerd, en verplaats een keer per jaar een bomschuit van deze werf naar het strand en terug op de oude manier, met paarden en menskracht, dat wordt een prachtig spektakel.

Johan Hamert

Duinbrand snel onder controle

De brandweer heeft vorige week woensdagmiddag een duinbrand in de Noordduinen in Katwijk snel onder controle weten te krijgen. 

Enkele meters bosschage had vlam gevat. Een voorbijgangerster die met de hond aan het wandelen was, merkte het vuur op en alarmeerde de brandweer.

Vanwege de droogte alarmeert de meldkamer van de brandweer preventief extra voertuigen bij brandmeldingen in duingebieden, zo ook bij deze melding. 

De brandweer heeft uiteindelijk code middelbrand gegeven om genoeg manschappen ter plaatse te krijgen om het vuur te doven. Met zand is dit gelukt.

In een groot deel van het land geldt ‘Fase 2' voor natuurbranden. Dit houdt in dat de brandweer extra waakzaam is en gebruikers van duingebieden vraagt extra voorzichtig te zijn.