Een overzicht van de bouwplaats bij de Visserijschool. | Foto: MW
Een overzicht van de bouwplaats bij de Visserijschool. | Foto: MW Foto: Marc Wonnink

Even spieken in oude Visserijschool

Het was afgelopen zaterdag gezellig druk in de oude Visserijschool aan de Rijnmond in Katwijk aan Zee. Niet met leerlingen, want de schoolfunctie is al weer enige tijd geleden, maar wel met nieuwsgierige bezoekers die voor één keertje mochten spieken in de woningen die in de Visserijschool gebouwd worden.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Ouwehand Bouw zette zaterdag de hekken van het project ‘De Visserijschool’ open vanwege Dag van de Bouw. De Dag van de Bouw is onderdeel van de campagne ‘De bouw maakt het’ waarmee Bouwend Nederland laat zien hoe belangrijk de bouw en infra is voor Nederland. Deze dag staat in het teken van het delen van kennis over het bouwproces en de technieken die hiervoor gebruikt worden.

‘Door het openstellen van één van de bouwlocaties, wil Ouwehand aan iedereen laten zien waar zij iedere dag aan bouwen en men daarmee hopen te enthousiasmeren voor deze mooie sector!’, laat de aannemer weten. En daar hoorden een hapje, drankje, ijsje en speelgelegenheid voor de kinderen bij.

De bezoekers waren vooral nieuwsgierig naar hoe de school wordt omgetoverd tot wooncomplex. ‘Veel trappen’, merkte een bezoeker op. ‘Vreemde indeling’, vond een ander, daarbij verwijzend naar een keuken beneden, boven woonkamer en daarboven weer slaapkamers. ‘Maar mooi gedaan’, constateerde een bezoeker die graag de prijzen wilde weten.

Ouwehand bouwt in opdracht van wooncorporatie Dunavie 11 koopwoningen in de voormalige Visserijschool en daarnaast een appartementengebouw met 21 huurwoningen.


Actievoerders

Willem van der Plas, Maarten van Rooijen en Gerard Haasnoot van de Stichting Behoud Maritien Verleden kwamen zaterdag ook een kijkje nemen. Zij voerden onder meer in 2016 actie voor behoud van de Visserijschool. Samen met andere betrokken instanties boden zij in oktober 2016 aan het gemeentebestuur een petitie daarover aan. 

Doel was om het oude pand een maatschappelijke functie te geven. De stichting was tegen de plannen van Dunavie om daar woningen te maken.

‘We komen nu kijken of er nou bepaalde elementen over zijn gebleven in dit bouwplan’, zei Van der Plas afgelopen zaterdag. Die elementen zijn er wel, zoals het trappenhuis in een woning op de hoek Sluisweg/Rijnmond waartoe ook het torentje behoort. Die is alleen te bereiken via een heel smal wenteltrapje.

Zaterdag beklommen veel belangstellenden dat trapje om even te genieten van het uitzicht naar alle windstreken.



Verlenging van huurcontract

ChristenUnie wil perspectief voor voedselbank

Ingezonden n CU


Een delegatie van de gemeenteraad, waaronder ChristenUnie raadsleden Geesje Haasnoot en Jan-Willem van der Vijver, brachten 30 mei een bezoek aan de voedselbank Katwijk. De voedselbank is sinds 2020 gevestigd in de voormalige school de Dubbelburg in Rijnsburg. 


Vanuit de voedselbank werden de nodige zorgen geuit over de toekomst aangezien de huidige huurovereenkomst per 2025 afloopt. 

De ChristenUnie (CU) vindt het van groot belang dat er snel perspectief komt voor de voedselbank met betrekking tot de huisvesting. Al het geld dat nu gereserveerd wordt voor een mogelijke verhuizing kan tenslotte beter naar de armoedebestrijding. ‘We zijn dan ook blij dat wethouder Gerard Mostert hier werk van maakt en dat perspectief heeft toegezegd’, aldus fractievoorzitter Jan-Willem van der Vijver. Bij de Voedselbank Katwijk zijn er meer dan 500 inwoners die wekelijks ondersteuning krijgen en zijn er meer dan 80 vrijwilligers actief. 

Vanuit de CU constateren we ook dat er een goede samenwerking is met de verwijzende organisaties en de gemeente. 

Raadsleden Van der Vijver en Haasnoot waren tijdens het bezoek ook onder de indruk van de huidige locatie. De voormalige school leent zich uitstekend voor alle activiteiten van de Voedselbank. Dankzij een donatienetwerk is er ook behoorlijk geïnvesteerd in het gebouw. ‘Het ziet er allemaal prachtig en netjes uit en dat is ook van groot belang voor de klanten.' Naast de voedseluitgifte zijn in het pand ook een tweedehands kledingwinkel en kapsalon gevestigd. ‘Bestuurslid Robert- Jan van Rijn heeft ons daar vol passie meegenomen in wat daar allemaal voor mensen wordt gedaan en dat is hartverwarmend.'

In de raadsvergadering van 16 juni is er ook een motie aangenomen door een aantal partijen, mede ingediend door de CU, waarbij werd opgeroepen om de huurovereenkomst van het gebouw van de Voedselbank met minimaal vijf jaar te verlengen, deze motie werd met brede steun aangenomen. ‘We zijn dankbaar dat dit college daar al werk van maakt en door deze motie gesteund wordt in die taak.'

De mannen van Stichting Behoud Maritiem Verleden kwamen ook een kijkje nemen. | Foto: SKvD